Начало / Интервюта / Олег Ламикин: Тялото реагира на любов и благодарност

Олег Ламикин: Тялото реагира на любов и благодарност

Олег Ламикин е познато име на българския читател. Той е лекар със специализация по рефлексотерапия, мануална терапия, диетология и природни методи за лечение. Четири пъти е избиран за най-добър лечител в Русия. Днес управлява Международна академия „Жим Лам“, която има филиал и у нас. Тъй като все повече хора са скептични към официалната медицина и предпочитат нетрадиционните методи за здраве, потърсихме Олег Ламикин. Използваме повода, че той бе в София за поредния свой семинар и излизането на новата му книга „Жим Лам – оздравителна гимнастика за вътрешните органи“.209771_b

Господин Ламикин, читателите свързват вашето име с Норбеков. Още ли сте близки с него?

Да, запознахме се преди доста години, имахме общи дела, осъществихме заедно много проекти, той оказа ценна помощ за моите книги, особено за „Жим Лам − оздравителна гимнастика за вътрешните органи“.

Има ли превод думата „Жим Лам“ или това е просто име на вашата система?

Названието „Жим Ламне е случайно, то идва от древните школи в Хималаите и Тибет, в които аз имах щастието да се обучавам. „Жим Лам“ е съкратено значение на „Благодарим на светлите учители за знанието и търпението“.

За да практикува човек тази оздравителна гимнастика, трябва ли да се постави в изолирана среда, да отиде в планината, например?

_44Това въобще не е нужно. Макар системата „Жим Лам“ да идва от хилядолетия, тя с лекота се адаптира към нашия климат и начин на живот. Няма значение дали си в града или на село, също няма ограничения за възрастта. Тя се практикува и от млади, и от стари.

Упражненията засягат ставите и костите, но няма ли опасност за малки деца и възрастни хора,  знаем, че при тях костната система е по-крехка?

За да я понесе всеки организъм, нашата система е разделена на четири степени на сложност. В началото ù движенията са прости и могат да се изпълняват от деца и от хора на преклонна възраст. Постепенно, за да възстанови своето здраве, човек може да премине към следваща степен.

Как се променят вътрешните органи със системата „Жим Лам“?

Тя е напълно природна и лесно се възприема от организма. Основното в нея е, че когато работим с определен орган, ние му въздействаме с физически упражнения, дихателни практики и образ, който насочваме с любов и благодарност. Ако се обърнем по такъв начин към тялото си, то ще реагира.

getImage

В какво здравословно състояние трябва да е човек, за да започне упражненията − ако е на легло, те дали помагат?

Когато има разрушени кости и стави, тогава се налага операция. Но след оперативна намеса, възстановяването на пациента с гимнастиката „Жим Лам“ става много бързо. А на болшинството хора, които активно се занимават с нея, не им е необходим лекар. Те просто са здрави.

Има ли орган, болката при който е индикатор, че трябва незабавно да вземем мерки?

Когато изпитваме болка, значи някой наш орган зове за помощ. Външната ù проява е последният сигнал, последната му реакция. Вътрешните ни органи са достатъчно търпеливи и ние обикновено не им обръщаме внимание. Но болката на едно място би могла да идва от проблем другаде. Например, болка в слепоочието означава, че имаме проблем с черния дроб и жлъчния мехур. Болка в тила е провокирана от бъбреците и т.н. Тоест, ние трябва методично да следим тялото си и „Жим Лам“ помага да хващаме неговите проблеми.

378121_9__13Всяка сериозна тема ли илюстрирате със забавни рисунки?

Да, аз имам художествено образование и обичам да рисувам. Дори смятах да направя „Жим Лам“ като комикс.

 

Разговора води Людмила Еленкова

Превод от руски Христина Йосифова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

IMG-3195d7f40e87900a623f499e47dadc15-V

Александрина Крушарска: „Сигурни ли сте, че сега сред нас няма поне един вампир?!“

„Болница за безсмъртни създания“ е в ново издание и с национално турне в „Хеликон“ Написана …