Начало / Интервюта / Олег Ламикин: Тялото реагира на любов и благодарност

Олег Ламикин: Тялото реагира на любов и благодарност

Олег Ламикин е познато име на българския читател. Той е лекар със специализация по рефлексотерапия, мануална терапия, диетология и природни методи за лечение. Четири пъти е избиран за най-добър лечител в Русия. Днес управлява Международна академия „Жим Лам“, която има филиал и у нас. Тъй като все повече хора са скептични към официалната медицина и предпочитат нетрадиционните методи за здраве, потърсихме Олег Ламикин. Използваме повода, че той бе в София за поредния свой семинар и излизането на новата му книга „Жим Лам – оздравителна гимнастика за вътрешните органи“.209771_b

Господин Ламикин, читателите свързват вашето име с Норбеков. Още ли сте близки с него?

Да, запознахме се преди доста години, имахме общи дела, осъществихме заедно много проекти, той оказа ценна помощ за моите книги, особено за „Жим Лам − оздравителна гимнастика за вътрешните органи“.

Има ли превод думата „Жим Лам“ или това е просто име на вашата система?

Названието „Жим Ламне е случайно, то идва от древните школи в Хималаите и Тибет, в които аз имах щастието да се обучавам. „Жим Лам“ е съкратено значение на „Благодарим на светлите учители за знанието и търпението“.

За да практикува човек тази оздравителна гимнастика, трябва ли да се постави в изолирана среда, да отиде в планината, например?

_44Това въобще не е нужно. Макар системата „Жим Лам“ да идва от хилядолетия, тя с лекота се адаптира към нашия климат и начин на живот. Няма значение дали си в града или на село, също няма ограничения за възрастта. Тя се практикува и от млади, и от стари.

Упражненията засягат ставите и костите, но няма ли опасност за малки деца и възрастни хора,  знаем, че при тях костната система е по-крехка?

За да я понесе всеки организъм, нашата система е разделена на четири степени на сложност. В началото ù движенията са прости и могат да се изпълняват от деца и от хора на преклонна възраст. Постепенно, за да възстанови своето здраве, човек може да премине към следваща степен.

Как се променят вътрешните органи със системата „Жим Лам“?

Тя е напълно природна и лесно се възприема от организма. Основното в нея е, че когато работим с определен орган, ние му въздействаме с физически упражнения, дихателни практики и образ, който насочваме с любов и благодарност. Ако се обърнем по такъв начин към тялото си, то ще реагира.

getImage

В какво здравословно състояние трябва да е човек, за да започне упражненията − ако е на легло, те дали помагат?

Когато има разрушени кости и стави, тогава се налага операция. Но след оперативна намеса, възстановяването на пациента с гимнастиката „Жим Лам“ става много бързо. А на болшинството хора, които активно се занимават с нея, не им е необходим лекар. Те просто са здрави.

Има ли орган, болката при който е индикатор, че трябва незабавно да вземем мерки?

Когато изпитваме болка, значи някой наш орган зове за помощ. Външната ù проява е последният сигнал, последната му реакция. Вътрешните ни органи са достатъчно търпеливи и ние обикновено не им обръщаме внимание. Но болката на едно място би могла да идва от проблем другаде. Например, болка в слепоочието означава, че имаме проблем с черния дроб и жлъчния мехур. Болка в тила е провокирана от бъбреците и т.н. Тоест, ние трябва методично да следим тялото си и „Жим Лам“ помага да хващаме неговите проблеми.

378121_9__13Всяка сериозна тема ли илюстрирате със забавни рисунки?

Да, аз имам художествено образование и обичам да рисувам. Дори смятах да направя „Жим Лам“ като комикс.

 

Разговора води Людмила Еленкова

Превод от руски Христина Йосифова

Прочетете още

beni-zdravei

Албена Тонкин: Можем да си помогнем, ако се научим да казваме „не“

Тя е Бени от „Здравей“ и има хиляди последователи, които с нейния сайт си изграждат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.