Начало / Любопитно / 5 съвета за успех в книжно предизвикателство

5 съвета за успех в книжно предизвикателство

The_Book_ChallengeВече е средата на ноември и мнозина запалени читатели, които са си поставили определена книжна цел за настоящата година, може би вече се тревожат, че няма да успеят да я постигнат, особено ако са се прицелили към повечко книги. За тази специфична тревожност особено силно допринася платформата Goodreads, която се използва за поставяне на подобни цели и открито напомня с колко книги точно изоставаме от личния си график. И тъй рядко графикът ни става по-свободен и времето за четене се увеличава, сайтът Bookriot предлага пет хитри стратегии как да постигнем предварително зададената бройка.

Намерете си среда

Ако случайно още не сте си намерили книжна среда или дори не сте се включили в книжно предизвикателство – направете го. Така можете да получите вдъхновение, съвети и насоки към интересни заглавия. Но най-важното е, че обикновено това означава мрежа от хора, с които да споделяте интересите си. Ако пък не обичате масовката, намерете си поне едно другарче, организирайте си мини литературен клуб и си измислете ваше собствено предизвикателство.

Раздробете голямата цел

Понякога големите цели обезкуражават дори най-добрите читатели. Но след всеки пристъп на книжна паника идва моментът на осъзнаването, че и тази книжа ще бъде завършена.

Добър начин за раздробяване на по-мащабни книжни цели е простият математически принцип да делите голямото на по-малки части. Нека да пресметнем – до края на годината има около 45 дни. Имате да четете още 10 книги. Това прави по 4 дни и половина на едно издание. Не звучи толкова страшно, нали? Особено ако прочетете следващите няколко стратегии.

Намирайте време за четене всеки ден

Няма начин да постигнете амбициозен книжен план, ако не четете всеки ден. Мнозина обичат да го правят преди сън, други – на път за работа в градския транспорт. За други любимото време за четене е вечер след работа с чаша чай в ръка. Независимо как ви харесва да четете, опитайте се да го превърнете в навик. Определете си време само за вас двамата – с книгата. Така ще наваксате (почти) всяко забавяне в плана.

Винаги носете книга

Всички сме срещали съвети от типа на – да се откажем от мобилния телефон или от телевизията. Недейте! Особено ако ползвате телефона си, за да четете от него. Ако все още не сте се сетили за тази възможност, просто си свалете няколко интересни книги и така винаги ще имате нещо за четене, независимо дали сте в задръстване или чакате пред зъболекарския кабинет.

Направете промяна!

Една от основните промени, които могат да ви помогнат бързо да наваксате с книжното си предизвикателство, е да започнете да четете по-кратки книги. Така ще се почувствате във форма и фактът, че бързо сте се върнати в играта, ще ви вдъхнови да не се отказвате. Четете поезия или пиеси, или пък комикси. Дори можете да експериментирате с аудио книги, ако още не сте го направили. И след всичко това със сигурност ще успеете да постигнете дори най-амбициозната книжна цел.