Начало / Интервюта / Филип Пулман: „Моят демон е гарван, птица, която краде разни неща”

Филип Пулман: „Моят демон е гарван, птица, която краде разни неща”

ил.1 пулман с кучетаОбичаният автор на трилогията „Тъмните му материи” най-накрая ни показва още едно парче от историята на героинята си Лира. Пулман отговаря на въпроси на своите читатели за „Обзървър”, след като излиза първа част от новата му трилогия „Книга на праха” (The Book of Dust), предаде „Гардиън”.
Пулман е в страхотно състояние, чувства се толкова енергичен, колкото не е бил от много време насам. През последните няколко години той беше в постоянна болка, а миналата пролет преживява операция, благодарение на която вече е с добро здраве. Въпреки 71-годишната си възраст, той няма никакво намерение да спира да ни удивлява с чудноватите си и изключително интересни истории.
Въпросите, на които отговаря писателят, са по повод излизането на първа част от новата му трилогия „Книга на праха”. Тя не е продължение или предистория на „Тъмните му материи”, а успоредна на нея. Действието започва 10 години преди това в „Тъмните му материи”, когато Лира е още бебе и продължава 10 години след него, когато героинята е вече голяма. Водещата тема отново е съзряването и постепенното навлизане в трудната и объркана реалност на света.

ил.2.лираЕто ги и въпросите от най-известните му почитатели:

1.    Колко доверие имате в предположенията, че някъде може да има други светове, подобни на нашия? – Мелвин Браг, писател и броудкастър
Ф. П. – Американският учен Дейвид Игълман казва, че ако погледнем към нощното небе с опънат палец и се вгледаме в големината на нокътя му, така покриваме около 10 000 галактики. Броят планети и неща, които не са ни известни в тях, е безкраен. Затова никой не може да ме убеди, че не съществува живот някъде другаде.

2. В паралелния свят на „Тъмните му материи” процъфтява науката за сметка на религията. А какво се случва с изкуствата? Биха ли чели Шекспир в Оксфорд-а на Лира? – Ролан Уилямс, бивш архиепископ на Кентърбъри
А биха ли изкуствата били разбити или развити? Смея да твърдя, че авторитетите в света на Лира биха подтискали изкуствата. Това е интересна история, която не съм описвал. Може би ще го направя.

3. Каква част от измисления Магистериум е повлияна от реални събития, случващи се докато пишехте? – Катрин Ръндел, автор на детски и янг-адълт книги
Много голяма част. Предполагам, че ако пишех някъде преди 50 години, щеше да ми се наложи да търся примери назад в историята, например Испанската инквизиция. Но в днешно време имаме толкова много случаи навсякъде по света за религиозно влияние, използвано безмилостно за политически цели, че това е нещо, което намирам за изключително опасно.

4. Ако можехте да започнете революция в някой друг свят, кой свят бихте избрали? – Франсис Хардинг, автор на детски и янг-адълт книги
Ха! Това е много интересен въпрос. Мисля, че бих започнал революция в Нарния и бих поставил Сюзан начело, защото тя беше оставена на заден план накрая, тъй като порастваше и вече се интересуваше от момчета. Да, нека Сюзан поведе революцията на отхвърлените в Нарния.

5. Какъв е произходът на героя Джакомо Парадизи, истинският пазител на кинжала в „Острият кинжал”? – Ед Шийран, музикант
От една страна, той идва от собственото ми въображение, защото образът ми хрумна точно когато имах нужда от истински пазител на кинжала. От друга страна, произлиза от дългогодишна традиция от италианските фолклорни приказки. Дадох му италианско име, защото това помогна да пресъздам атмосферата, която търсех.

6. Какъв е твоят собствен демон? – Франк Котрел Бойс, автор
Мисля, че тя е гарван. Тя принадлежи към това семейство животни, което краде разни неща, като чавките, враните, свраките – възхищавам се на тези птици. Възхищавам се на находчивия им начин да се справят с живота и на интелигентността им. Харесвам начина, по който летят гарваните, те са най-акробатичните и дръзки птици. Затова много бих се радвал, ако моят демон е гарван.

Почитатели на всякаква възраст чакаха 17 години, за да се върне любимият им автор към света на магията. Той има безброй ревностни почитатели. Една дама заявява, че е кръстила дъщеря си Лира, на името на любимата си героиня от „Тъмните му материи”. А дали пък Пулман не се е вдъхновил за името на героинята си от нашия сайт или е просто случайност? Кой знае. Засега остава тайна.

Кристина Цонева по материали от „Гардиън”

Прочетете още

Фото_Пулман_Филип_91f77

Филип Пулман призова писателите да се противопоставят на намаленията на книги

Два месеца преди официално да излезе новата трилогия на Филип Пулман „The Book of Dust“ …