Начало / Интервюта / Семейство Кърчеви: Книгите от сватбата остават трайно

Семейство Кърчеви: Книгите от сватбата остават трайно

Гостуваме на семейство Кърчеви, или неофициално Дени и Цецо, поредната двойка, които избраха за своята сватба нестандартен подарък − книги вместо цветя. Месеци преди това, те предоставиха списък с около 50 заглавия във всеки „Хеликон“ в София, Пловдив, Плевен и Казанлък, откъдето са поканените им близки и приятели. Междувременно книжарите доволни отбелязваха коя книга от кой обект поема пътя си към младоженците. Присъединяваме се и ние, с пожелания за спокоен и щастлив брак, обнадеждени, че тази държава има шанс, щом едно българско семейство оформя тук своето бъдеще чрез книгите. Благодарим на Дени и Цецо, които споделиха с нас най-запомнящите се мигове от най-прекрасния ден в живота си. И насърчени от лъчезарното им излъчване, чувство за хумор и гостоприемство, продължихме да любопитстваме:

_CHC9938

Как ви хрумна идеята за книга като подарък?

Дени: Прочетох статия за друга двойка, която е осъществила тази идея и много ми допадна, затова бързо си я присвоих. Като подаръци, разбира се, приемахме каквото преценят гостите, но вместо цвете ги помолихме да донесат книга. Исках също хората, които избират книга, не просто да я отметнат по списъка, който сме предложили на „Хеликон“, а да идва от сърцето им, да изразят себе си чрез тази книга.

Цецо: Преди време една приятелка за своята сватба беше помолила гостите си да дойдат с плюшени играчки вместо с цветя. Без да махат касовите бележки, за да ги дари после на дом за сираци и да могат да им се радват още деца. Този спомен остана у мен, когато дойде моментът аз да създам семейство и жена ми прочете за идеята с книгите. Тогава си казах − страхотно! Дени обича да чете, пък и така ще ни остане нещо трайно, с което ще обогатим нашата библиотека.

_CHC9791

Имаше ли съпротива от страна на гостите ви, все пак − с книги на сватба?

Дени и Цецо (смеят се): От роднините не толкова, но някои приятели се изненадаха, имаше реакции от типа − книги ли, я се дръжте сериозно!

_CHC9656Ако си представите, че семейния ви живот е книга, какъв жанр искате да бъде – трилър, комедия, романтична история?

Дени: Може би романтична комедия, понеже любовта присъства в нашия живот и защото умеем да се забавляваме. Все пак, ако не намираш причини да се смееш в живота, няма смисъл да го живееш.

Цецо: Да, романтичина комедия звучи по-хубаво за един брак от трилър и екшън сцени. Ние не сме хора, които обичат насилието.

_CHC9975

Бихте ли се скарали заради книга?

Дени: Не, по принцип аз имам по-силната дума, що се отнася до книги (смее се). Случвало се е, бързаме за някъде и щом видя книга, тя веднага да ме спре. Така беше с „На изток от рая“. Толкова отдвана исках да я имам, че въпреки възраженията на мъжа ми − точно сега работа сме тръгнали да вършим, не продължих, докато не си я купя.

_CHC9709

Какво четете, как виждате ролята на книгите в съвременния бит, който става все по-технологизиран?

Цецо: Аз съм програмист и ме интересуват книги с техническа насоченост, естествено, свързани с компютрите. Но понеже сме младо семейство, имаме син, вече се обръщам и към такива теми, които включват бащата и дават някаква посока за развитието ни. Сега дочитам „Богат татко, беден татко“. А що се отнася до технологиите, те са като при едно лечение. Нещо, което приемаш за лекарство, понякога се превръща в отрова. Човек използва възможността да се учи, да добие повече информация, но ако прекали, стоенето пред компютъра би било чиста загуба на време. И макар все повече да го предпочитаме като средство за четене, книгата няма да изчезне.

_CHC9576

Дени: Тъй като аз следвам политология, търся възможно най-добрия свят за детето ни. Не се ограничавам в избора на книги, стига авторът да е талантлив, да си е свършил работата както трябва, мога да прочета всичко. И затова се опитвам да отглеждам бъдещ читател вкъщи. Искрено се радвам, че макар и едва на годинка, синът ни започва да проявява интерес към книги. Убедена съм, че те ще му дадат повече от един свят, ще научи и изживее страшно много неща, като чете. Надявам се и да расте сред интелигентни хора.

Юлиян – с подобаващо за възрастта си сериозно отношение към книжките:)

IMG-a4e3300bfe8dce95b387101d71566e3f-V

Разопаковане на подаръците.

20031657_1640748635957001_3942932219024756153_n

Библиотеката предстои да се пълни.

22901275_1737655189599678_226532275_n

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 февруари – 3 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. Опасна сделка от Сара Маклейн 3. …

2 Коментари

  1. Цанимир Ангелов

    Поздравления! Аз лично много се забавлявам, тъй че наистина живеете в романтична комедия!

  2. Верен читател

    Интересна инициатива. Поздравления за реализирането й от страна на това младо семейство!

    Иначе по отношение на книгите аз лично се водя от вътрешния си глас за такива, отколкото от чужди мнения и оценки. Чел съм няколко книги по чужди препоръки и не останах особено очарован.