Начало / Любопитно / 10 актьори-писатели: И Том Ханкс написа книга

10 актьори-писатели: И Том Ханкс написа книга

18761782_303Един от най-популярните актьори на нашето време – Том Ханкс се присъедини към цяла плеяда холивудски звезди, които оставят името си едновременно в киното и литературата. Ханкс, прочул се с ролите си във „Форест Гъмп“, „Шифърът на Леонардо“, „Ад“ и още много други, се слави с любовта си към стари пишещи машини. Наскоро той издаде сборника си „Uncommon Type: Some Stories“. Сборникът съдържа 17 разказа, която разказва истории за имигранти, знаменитости, ексцентрични милиардери и т.н. Общото между историите е, че във всяка една от тях е включена различна пишеща машина. Самият Ханк се собственик на близо 270 пишещи машини, които използва дори за писане на бележки на хладилника. Актьорът започва да твори през 2015 г., докато работи по филми в Ню Йорк, Будапеща, Берлин и Атланта. „Пиша постоянно – по време на рекламни турнета, на ваканции, в самолета, у дома, в офиса“, казва Ханкс.

„Дойче Веле“ събра още десет големи имена от екрана, които развиват успоредна кариера като писатели.

Джийн Уайлдър прописва в края на живота си

19545700_303Той е най-популярен като лудия Уили Уонка от „Чарли и шоколадовата фабрика“ от 1971 г. Актьорът има във витрината си награда „Еми“, а освен това два пъти е номиниран за „Оскар“. Започва да пише в последното десетилетие от живота си. Пише и сценарии и поставя на сцена две от тях: „My French Whore“ и „The Woman Who Wouldn’t“.

Кари Фишър: повече от просто принцеса

36941095_303Звездата от „Междузвездни войни“ Кари Фишър попада в светлината на прожекторите още като тийнейджър. Но литературните й таланти й носят допълнителна слава като възрастна. Известна с невероятното си чувство за хумор, Фишър разказва за проблемите, пред които се изправя, включително психическите си заболявания, зависимостите си и трудностите на майчинството. Най-популярната й книга остава мемоарът й „The Princess Diarist“, излязъл само месец преди смъртта й.

Франка Потенте: Лола пише

37668608_303След своя дебют в култовата класика „Бягай, Лола, бягай“, немската актриса достига световна слава. Далеч по-малко е известна с книгите си. В първата от тях тя публикува писмата си на тема актьорство с колегата си Макс Урлахер. Сборникът е последван от книга с упражнения, а след това – от сборник с разкази и накрая – роман.

Интернационална еврейска семейна история: Адриана Алтарас

36442917_303Адриана Алтарас използва разтърсващата история на своето еврейско семейство, която се развива в няколко страни, за основа на две книги. Дебютът й е „Tito’s Glasses“, а след това идва бестселърът: „Doitscha — a Jewish Mother Tells All“. И двата романа са филмирани в Германия.

Тийнейджърският гняв на Джеймс Франко

37670576_303Номинираният за Оскар любимец на тийнейджърките наумява с участията си в „Спайдърмен“ и „Милк“. Кариерата му обаче започва от телевизията и сериала „Freaks and Geeks“. Проблемите на учениците, които не се чувстват на място в гимназията предизвикват Фалко да напише първия си сборник с разкази. Книгата му „Palo Alto“ е изпълнена със само разрушаващи се тийнейджъри и гняв.

Вълшебство и поезия: многото таланти на Даниел Радклиф

37670375_303Започнал да публикува под псевдонима Джейкъб Гершон на 17 години, актьорът, което е известно като Хари Потър, попада в радара на любителите на поезия през 2009 г. В едно интервю за в. „Гардиън“ той признава, че в кариерата му на актьор „има място за голяма доза креативност, но в голяма степен си окован в рамките на това, което казва някой друг.“

Какво животът позволи на Харди Крюгър

37665108_303Холивудската звезда и писател Харди Крюгер наскоро публикува последния си мемоар „What life allows“, в който в детайли описва живота си, започнал с Хитлер и отричането на диктатора преди началото на войната. До края на 70-те Крюгер преоткрива приоритетите си в писменото слово. Той участва в 68 филма, но написва и 18 книги.

Да впрегнеш личния си живот в книги: Йоаким Майерхоф

37665012_303Популярен с играта си в театъра, Майерхоф прави дебюта си като писател през 2011 г. Той черпи вдъхновение от собствената си биография и опит, но създава художествена литература, като разказва за детството си и дните, прекарани в психиатрична клиника като син на един от служителите там.

Любовните истории на Итън Хоук

37670916_303Актьор, режисьор, а най-накрая – писател и сценарист. През 2013 г. Итън Хоук признава пред „Ню Йорк Таймс“, че няма магия в писането на сценарии: „Няма някакви трикове в това да напишеш достоверна любовна история, или пък сърцераздирателна сцена, или добре звучащ диалог. Нуждаеш се само от истината. Тя винаги е разтърсваща.“

Не се главозамайвайте от Памела Андерсън

37670628_303След като зарязва червения си бански от „Спасители на плажа“ Памела Андерсън хваща писалката и описва не много художествено живота си в книги като „Star“ и „Star Struck“, които излизат през 2004 и 2005. И двете книги стигат до класациите за най-продавани книги.

Прочетете още

DSC065

Павлина Делчева-Вежинова: Вървим, а после се обръщаме назад

Мемоарна книга за София, богата на снимки и спомени Това е „Хора и улици, град …