На фокус
Начало / Свят / Американецът Джордж Саундърс спечели наградата Man Booker

Американецът Джордж Саундърс спечели наградата Man Booker

booker-1Американецът Джордж Саундърс спечели наградата Man Booker. Той бе отличен за романа си „Lincoln In The Bardo“. 58-годишният автор отнесе престижния плакет, подплатен с чек за 50 000 лири.

Романът му, който впечатли журито на британската награда, разказва за американския президент Ейбрахам Линклълн, който погребва 11-годишния си син Уили в гробището във Вашингтон.

„В САЩ се говори много, че културата трябва да се пази. Тази награда за мен е култура. Това е международна култура, култура на съчувствието, активистка култура.

Тук, в тази зала, е пълно с хора, които вярват в думите, в красотата и се опитват да осъзнаят и да прозрат гледната точка на другите, дори, когато това е трудно“, каза на церемонията по връчването на приза Саундърс. Той получи приза си от Графинята на Корнуол в Лондон.

Романът бе определен като „безкрайно оригинален като форма и стил“ от председателя на журито Лола Йънг. Тя допълва, че книгата представя „значението на емпатията“.

Саундърс е едва вторият американски писател, спечелил наградата. Миналата година тя бе присъдена на сънародника му Пол Бийти за  „Разпродажбата“. Един от съперниците на Сондърс беше друг американски писател – Пол Остър със 17-ия му роман „4, 3, 2, 1“. Сред финалистите за наградата бяха още американката Емили Фридлънд с дебютния си роман „История за вълци“, две британки – шотландката Али Смит с четвъртия си роман „Есен“ и 29-годишната Фиона Моузли с дебютния си роман „Елмет“, както  и Мохсин Хамид, който има британско и пакистанско гражданство, с книгата си „Западен изход“.

 

Прочетете още

200px-Man_Booker_Prize_logo.svg

Ясни са шестте книги, които ще се борят за Man Booker

Ясни са шестте книги, които останаха да се борят за тазгодишното издание на престижната награда …