Начало / Свят / Писатели не искат САЩ в Ман Букър

Писатели не искат САЩ в Ман Букър

man-booker-prizeМнозина от писателите от Академия Фолио, базирана в САЩ, сред които Маргарет Атууд, Иън Макюън и Зейди Смит, настояват Ман Букър да ограничи достъпа на американски писатели до наградата, опасявайки се от хегемония на представители на Щатите, съобщава Гардиън. Преди три години правилата на приза са промениха, позволявайки на всички автори, пишещи на английски и публикувани във Великобритания, да участват. Анкета сред членовете на Академия Фолио показва, че 99% от запитаните са „за“ промяна на правилата и ограничаване на американските писатели.

През 2011 г. беше учредена наградата Ратбоун Фолио, явяваща се опозиция на престижната Букър и връчвана на англоезични писатели. Първият отличен през 2013 г. беше Джордж Сандърс, а в същата година Букър промени правилата си. Сандърт грабна и Букър през 2017 г., като така стана вторият американски писател за втора поредна година, печелил литературната надпревара. Това наля вода във воденицата на критиците, които смятат, че променените правила на Букър ощетяват писатели от малки държави от бившата Британска империя, които доскоро разчитаха на приза като възможност за по-широка изява.

Джон Банвил, който през 2005 г. стана носител на Букър и беше „за“ новите правила, се оказва, че е променил мнението си: „Наградата изгуби уникалността си. Убеден съм, че организаторите трябва да признаят пред себе си грешния ход и да се върнат към старите правила“. Английският автор Франсис Спъфорд подчертава, че както повечето американски конкурси допускат само писатели от САЩ, същата протекционна политика е нужна и при Букър: „Отварянето на Букър, без да последва същата стъпка от ключови американски отличия като Пулицър и Националната им книжна награда, ограничава възможностите на автори от Великобритания, Ирландия, Индия, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка. Всъщност от това страдат американските читатели, които губят от липсата на гласност за чудесни писатели. Не виждам печелившия в тази ситуация“.

През февруари 30 издатели изпратиха отворено писмо до организаторите на Ман Букър с призив да върнат старите правила поради риск от „хомогенизирано литературно бъдеще“. От фондацията, която управлява връчването на приза, отговориха, че няма доказателства разнообразието на наградата да е било компрометирано. „Комитетът вярва, че тази мисия не може да бъде засегната от националните граници“, пишеше в отговора на фондацията.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Man-Booker-Logo-2012-256x300

Обявиха финалистите за наградата „Man Booker“

Станаха ясни тазгодишните претенденти за една от най-престижните литературни награди – „Букър“. Призът се връчва …