Начало / Свят / Ясни са шестте книги, които ще се борят за Man Booker

Ясни са шестте книги, които ще се борят за Man Booker

200px-Man_Booker_Prize_logo.svgЯсни са шестте книги, които останаха да се борят за тазгодишното издание на престижната награда Man Booker. Сред финалистите личат книги, които засягат отношенията между родители и деца, революционен Китай и расово напрежение.

„Освен това в някои избраните книги има наистина много хумор“, каза един от съдиите Дейвид Харсент. Той посочи като пример „Eileen“ от Отеса Мошфег, която е сред финалистите. Останалите са „Hot Milk“ от Дебора Леви, „The Sellout“ от Пол Бийти, “His Bloody Project”  от Греъм Макрий Бърнет, “All That Man Is” от Дейвид Шжели и “Do Not Say We Have Nothing” от Мадлин Тиен.

За приза останаха да се борят по две заглавия от американски, канадски и британски автори. Общо 155 книги, написани на английски език и публикувани във Великобритания, бяха разгледани от журито. От 2014 г. няма ограничение за националността на авторите.

Любопитно е, че сред финалистите не попадна книгата на двукратния носител на приза Дж. М. Кутси с „The Schooldays of Jesus“, която бе сред 13-те финалисти от първото пресяване.

Лауреатът, който ще получи освен слава и чек за 50 000 лири, ще стане ясен през октомври. Миналата година спечели ямаецът Марлон Джеймс с „A Brief History of Seven Killings“.

Прочетете още

Man-Booker-Logo-2012-256x300

Обявиха финалистите за наградата „Man Booker“

Станаха ясни тазгодишните претенденти за една от най-престижните литературни награди – „Букър“. Призът се връчва …