Начало / Критика / Мъжете също ги боли

Мъжете също ги боли

Александра АЛЕКСАНДРОВА, Хеликон Витоша

208182_bЧитателите, които следят изданията в сферата на популярната психология,  мисля, че ще се съгласят с наблюдението − съществува  океан от книги, посветени на тайните на женската психика. Ако количеството беше най-важния показател, щеше да изглежда, че жените  по подразбиране са по-склонни да търсят духовно усъвършенстване, отколкото мъжете. Факт е, че много по-рядко се появяват четива,  насочени към мъжката част от публиката и те в повечето случаи се позовават на старите предразсъдъци, че мъжките битки са тези за кариера, лидерство и финансов успех. Като че ли у нас подобни едностранчиви представи за ролята на мъжа има особено дълбоки корени и все още често признаването на някоя емоционална рана се тълкува като липса на мъжественост.
Отсъстващи бащи, изгубени синове“ е една добре забравена книга, появила се в ново издание чрез издателство „Изток-Запад“. Авторът Ги Корно, в традициите на юнгианската психоанализа, разглежда именно тези остарели стереотипи като фактори, които водят до обедняване на вътрешния живот. Измамно ясни и прости, шаблоните задълбочават емоционалното объркване и затрудняват изграждането на здрави социални връзки. Книгата съдържа много интересни истории от дългогодишната практика на Ги Корно като терапевт. Всяка от тях е различна и показва многообразието от реакции и средства да бъде понесено  отсъствието на родителя – както физическото, така и емоционалното, и да бъде „отиграна“ травмата. Примерите ни карат да се замислим колко пагубно за едно дете може да бъде възпитанието, което му вменява цели, но не му изгражда устойчиви ценности. Корно сериозно и задълбочено обяснява рушащия механизъм на негативните, но и напълно естествени за всеки човек чувства – страх, самота и обида. Както загатва заглавието моделът на отричане на слабостите е наследство – то може да се предава през поколенията като увреден ген дотогава, докато не започне процесът на осъзнаване.
Книгата „Отсъстващи бащи, изгубени синове“ е предназначена за мъже, но може да бъде много полезна като цяло за всеки, който желае да задълбочи познанието си за динамиката на семейните връзки, да разбере и приеме с повече любов близките си такива, каквито са.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …