Начало / България / „Хеликон-Търговище“ отвори врати!

„Хеликон-Търговище“ отвори врати!

Логото на „Хеликон“ обагри есента на 2017г. с оранжево и синьо в един от знаковите центрове на Североизточна България. „Хеликон-Търговище“ отвори врати! Книжарницата се разпознава лесно в пешеходната зона на града, особено от местните хора, които помнят книжарница на същото място – ул.„Васил Левски“ №9.

IMG-20170929-WA0014

Стратегическо за търговията е самото Търговище. Някога наречен Ески Джумая, днес градът доказва значението на името си – „стар пазар“, кръстопът между Шумен, Разград, Русе, Варна и Велико Търново.

С наложилата се модерна визия, нови книги и европейски стандарт на обслужване, „Хеликон“ е отворен към Историята, а в Търговище тя лъха отвсякъде. Тук е роден Никола Симов, първият знаменосец на Ботевата чета. Да споменем още неолитното селище Овчарово в близост, Търговищкия проход, за който се твърди, че през IXв. е бил действителна арена на сраженията между кан Крум и император Никифор, Славейковото училище, дало развитие на светското образование през Възраждането и на тайните сбирки на революционерите от БРЦК.

Неслучайно сериозни познавачи на онази епоха са все родом от Търговище − известната писателка Неда Антонова, нейната съгражданка Лора Лазар, която нашумя със сензационни исторически трилъри, както и изследователят на българското масонство Румен Василев.

Но важни са ни първите читатели на книжарницата − децата, за които битките и сенките на миналото прелитат като следващо ниво в една игра за бъдеще. Заради тях си струва да не пестим усмивка, поглед, знание и най-вече любовта си към книгите. Дължим го на предците им, отгледали духа на тази славна територия. Бъди приет от нея, „Хеликон-Търговище“!

IMG-20170929-WA0012

IMG-20170929-WA0010

Прочетете още

IMG-20230408-WA0001

В центъра на София заработи нова книжарница „Хеликон“

Навръх Цветница – във време, заредено с великденска енергия и на място, култово за книгите – …