Начало / Любопитно / Вдъхновяващи цитати от „Хари Потър”: „Думите са нашият най-неизчерпаем източник на магия“

Вдъхновяващи цитати от „Хари Потър”: „Думите са нашият най-неизчерпаем източник на магия“

ил.1.дъмбълдорОсвен вълнуващи приключения, мечтана магия и персонажи, на които да се възхищаваме, поредицата за „момчето, което оживя” ни е дала толкова много. Едно от големите богатсва на книгите е мъдростта, която предават. Заради това малкият магьосник и приятелите му са любимци на малки и големи деца вече 20 години. Думите на героите поучават и вдъхновяват:

„Не трябва да обитаваме само сънищата си и да забравим да живеем.” – Албус Дъмбълдор, „Хари Потър и философският камък”

„Изборите, които правим, Хари, а не способностите ни, показват какви наистина сме.” – Албус Дъмбълдор, „Хари Потър и Стаята на тайните”

ил.2.сириус блек„Аз съм такъв, какъвто съм, не се срамувам от себе си. „Никога не се срамувай” казваше старият ми баща, „има хора, които ще ти натякват какъв си, но те не си заслужават” – Рубиус Хагрид, „Хари Потър и Огненият бокал”

„Трудни и тъмни времена са пред нас. Скоро всички ще сме изправени пред избора между правилното и лесното” – „Хари Потър и Огненият бокал”

„Ако искаш да разбереш същността на един човек, обърни внимание на това как се отнася с подчинените си, а не с равностоящите” – Сириус Блек, „Хари Потър и Огненият бокал”

ил.3.хари, рон, хармаяни„Беше важно“, каза Дъмбълдор, „да се борим, и пак да се борим, да не спираме да се борим, само така можехме да затворим злото в клетка, въпреки че така и не можем да го премахнем напълно” – Албус Дъмбълдор, „Хари Потър и Нечистокръвният принц”

„Всички носим и светлина и мрак в себе си. От значение е частта, на която решим да наблегнем. Такава е истинската ни същност.” – Сириус Блек, „Хари Потър и Ордена на феникса”

„Нещата, които губим, успяват да се върнат при нас накрая, дори и да не е винаги по начина, по който очакваме.” – Луна Лъвгуд, „Хари Потър и Ордена на феникса”

„Хубавото на това да пораснеш с Фред и Джордж,” каза Джини замислено, „е, че започваш да вярваш, че всичко е възможно, стига да имаш достатъчно дързост” – Джини Уизли, „Хари Потър и Нечистокръвният принц”

ил.4.джини уизли„Интересно нещо е, Хари, но тези, които са най-подходящи за властта, обикновено никога не са я искали. Тези, които, като теб, носят лидерството в себе си, които поемат отговорността само защото им се налага, откриват, че точно на тях им приляга най-много.” – Албус Дъмбълдор, „Хари Потър и Даровете на смъртта”

„Думите са, по моето не толкова скромно мнение, нашият най-неизчерпаем източник на магия. Те могат едновременно да нанасят рани, но и да ги лекуват.” – Албус Дъмбълдор, „Хари Потър и Даровете на смъртта”

Превод Кристина Цонева, по материали от „Букрайът”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

800px-Harry_Potter_Complete_Set_2511

Хари Потър стана още по-популярен у нас и по света през пандемията

Издателите на поредицата обявиха ръст в продажбите От Bloomsbury Publishing заговориха и за своеобразен феномен, …