Начало / Автори / Пет впечатляващи факта за Дж. К. Роулинг

Пет впечатляващи факта за Дж. К. Роулинг

Създателката на Хари Потър издаде тази година и нова книга

pjimage-3-1

The Ink Black Heart е от поредицата за Корморан Страйк – писателката се подписва тук с псевдонима си Робърт Галбрейт. Коментатори изтъкват, че сюжетът донякъде припокрива проблемите, които писателката има в последно време.

Дж. К. Роулинг е обвинявана в трансфобия заради някои свои критични изказвания през годините. Появиха се дори заплахи, че ще бъде убита, придружени от личния ѝ адрес – пуснат свободно в интернет. Което е доста тревожно на фона на случилото се само преди няколко месеца със Салман Рушди.

Самата писателка винаги е отхвърляла обвиненията, като подчертава, че има приятели, които са „транс” и които тя обича. Много от хората, с които е работила, се отдръпнаха от нея, макар че самата тя отказва да се оттегли от сцената. Доказателство е новата The Ink Black Heart, в която се сипят обвинения към една от главните героини, че е трансфобна. Атаката става все по-яростна и води до убийството на набедената Еди. Тогава на сцената излиза Корморан Страйк.

Не става дума за пресъздаване на събития, които се случиха миналата година”, защитава сюжета си Дж. К. Роулинг или Робърт Галбрейт. Може би и заради негативната вълна покрай нея, критиката не е особено щедра на суперлативи за новия роман. Макар че самата писателка не изглежда впечатлена – а и как ли, при положение че животът ѝ е низ от трудности за преодоляване. Ето няколко удивителни факта, над които е хубаво да се замислят и най-върлите критици на Дж. К. Роулинг!

„Казах на съпруга си: „Всички  ще си мислят, че новата книга е реакция на това, което ми се случи!” Но наистина не е така – първата версия беше готова още преди да станат тези неща.”

HA450_TheInkBlackHeart_flatlay_1200x630_v1b

ПЕТ ФАКТА за ДЖ. К. РОУЛИНГ
  1. Преживява кошмарни години още като млада жена – на 25 умира майка ѝ, на 26 претърпява аборт и макар че сключва брак на 27, съпругът ѝ оказва върху нея систематичен тормоз, водещ и до развод година по-късно.
  2. Нещастията продължават – Дж. К. Роулинг се сдобива с дете от проваления си брак, което отглежда сама и на социални помощи. Диагностицирана е с тежка форма на депресия. Замисля опит за самоубийство, когато е на 30.
  3. От тежката ситуация се съвзема благодарение на писането – и на 31 издава първата си книга. Само четири години по-късно е обявена за автор на годината.
  4. На 42 е, когато успява да продаде удивителните 11 млн. екземпляра от своя книга в деня на излизането ѝ.
  5. Нейният герой Хари Потър се оценява днес на 15 млрд. долара.
Информация и снимки от Raretvandfilm, The Rowling Library, Better Reading и Money Control

Прочетете още

Memo

Мемоарите – майсторски жанр с милионни продажби

Известните повдигат завесата и това се харесва на аудиторията Биографиите и мемоарите заемат все повече място …