Начало / Любопитно / Хари Потър събира армия от магьосници днес

Хари Потър събира армия от магьосници днес

Излиза и нов алманах с пълна информация за серията

Jonny-Duddle_Hogwarts-Express_feature_quwg68

Световният ден на книгите за Хари Потър е нова инициатива, която стъпва върху досегашната Нощ на книгите за Хари Потър. Идеята е една – всички, които обичат серията на Дж. К. Роулинг, да празнуват и да се радват, да споделят хубави моменти от поредицата, пък и да намерят нови приятели.

Денят има и специална тема – тя е магичните места в приключенията на Хари Потър. Очаква се в инициативата да се включат стотици училища, библиотеки и книжарници. Специални кътове, посветени на момчето-магьосник, у нас ще има например в „Хеликон“. Много разнообразни игри и загадки готвят днес библиотеките във Варна, Габрово, Добрич и други наши градове. Има публикувана и световна карта с най-горещите места по света, на които ще бъде отбелязан специалния ден. Идеи как да протече на деня на български вече публикуваха родните издатели на книгите от „Егмонт“.

Английските издатели от „Блумсбъри Пъблишинг“ са приготвили в дигитален формат комплекти от настолни игри, карти, книжни разделители и пълни други магични указания, та да е днешното тържество напълно в духа на поредицата. Лице на празника е Евана Линч – актрисата, която изигра във филма ролята на Луна Лъвгуд.

Черешката на тортата в Световния ден на книгите за Хари Потър е нов алманах, който ще бъде публикуван едновременно на 35 езика. По страниците има прекрасни илюстрации, много диаграми, карти и обяснения от света на Хари Потър, така че доволни ще са и начинаещи магьосници, които сега разтварят книгите, пък и онези, които вече са врели и кипели в тях.

За наша радост, магьосническият алманах ще се появи веднага и на български – в превод на Михаил Костов и Радина Стаменова

hary

Поредицата за Хари Потър отпразнува своя четвъртвековен юбилей преди година. По онова време Дж. К. Роулинг е напълно неизвестна и на път да се провали като писател. Сега книгите ѝ са едни от най-продаваните в световен мащаб, като тенденцията е интересът към тях не просто да се запазва, ами и да расте. Просто магия… досущ като деня на книгите за необикновено момче, който е днес – 12 октомври.

Информация и илюстрации:
egmontbulgaria.combloomsbury.comwizardingworld.com  и arenaillustration.com

Прочетете още

bfe9a55f03f247b7352226761442c838

Нови рицари на книгата ще имаме през април

Номинациите още текат Наградата е сред най-романтичните и най-симпатичните в българския литературен живот изобщо – …