На фокус
Начало / Свят / Изложба за Тери Пратчет, шантава като него

Изложба за Тери Пратчет, шантава като него

ил.2.сър Тери ПратчетНа 16-ти септември 2017 г. отвори врати музейната изложба, посветена на незабравимия английски писател сър Тери Пратчет. Тя е в непосредствена близост до дома му в Уилтшър и съдържа реконструкция на стаята, в която е създаден Светът на диска. Всичко в нея е според типичния за сър Тери ексцентричен стил.
Сред останалите експонати е първата му пишеща машина „Империал 58”, която той купува на старо за 14 паунда, марково кожено яке и прословутата му шапка „Lousiana fedora”.
Разбира се, побрано е и много от характерното за писателя чувство за хумор. Един от примерите е тениската му с надпис: „Толкин е мъртъв, Дж. К. Роулинг не казва нищо, Филип Пулман не успя да дойде, здравейте, аз съм Тери Пратчет”.
ил.1.стаяЕдин от ъглите е посветен на най-отличителните елементи на рицарството му. А в центъра е мечът, който сър Тери сам измайсторява. Прави го по трудния начин – изкопава желязна руда от земята, разтапя я до метал в собствената си градина и добавя няколко парчета метеорит за щипка магия.
Основата на изложбата обаче са неща, които пресъздават труда му, включително шестте компютърни монитора, които използва. „Защо имам шест монитора ли?” пита.  „Защото нямам място за осем”. Очилата му стоят на бюрото, все едно току-що ги е оставил, за да излезе за малко, а под него е отделеното ъгълче, където спяла котката му Понго.
Окачени по стените, посетителите могат да видят илюстрации по Света на диска от Пол Кидби, който рисува героите от 2002 г. насам. Присъстват също и скиците на самия Пратчет, една от които е на любимия магьосник Ринсуинд, изглеждащ крайно угрижен до сериозната Баба Вихронрав.
Друго изключително попълнение към изложбата, по-скоро натъжаващо почитателите, е твърдият диск от компютъра на Тери Пратчет. Приживе той моли след смъртта му той да бъде унищожен. На 30-ти август 2017 г. дискът беше прегазен с валяк, в чест на автора. Смята се, че е съдържал поне 10 незавършени ръкописа.
ил.4.скица РинсуиндНа дъска в първата стая, посветена на ранния живот на писателя, стоят смомени, написани от самия него. Единият гласи: „Г-н Тейм, директорът в училище, спомена, че може да познае колко успешни ще бъдем само по това, как четем и пишем на 6-годишна възраст. Каза ми, че никога няма да постигна нищо”.
Има и описанието му през какво е преминал, когато първоначално е бил диагностициран с рядка форма на Алцхайемр, PCA. Гневът личи в думите му. Не му е била предложена терапия, никаква форма на лечение, дори брошура за болестта.
„Чувствах се напълно оголен и сам” казва той. „Бихте могли да използвате гнева ми, за да задвижи мотор, но никога не съм се чувствал по-жив! Мисля, че гневът ме поддържа”.
Красива скица на ездач, нарисувана от Тери Пратчет през 1971 г., стои до негови такива от 2009 г. и 2010 г., за да илюстрира как намалява способността му да пише и рисува. „Има нещо плашещо пленително в това да виждаш как един автор губи контрол над собствените си думи” пише той.

Превод Кристина Цонева, по материали от „Гардиън”

Прочетете още

pratchett

40 цитата от Тери Пратчет за всяка една ситуация

Знаете кой е сър Тери Пратчет. Създателят на Света на диска, британски рицар, носител на …