Начало / Свят / Големи писатели с малки страсти

Големи писатели с малки страсти

Разказахме ви за развалилото се приятелство между Чарлз Дикенс и Ханс Кристиан Андерсен, но тяхната история не е единствената такава. Други големи писатели също са имали проблеми в общуването. Ето някои от тях:

ил.3.оскар уайлд

Оскар Уайлд и Джордж Мередит

Уайлд се изказва много критично за есето на Мередит за „Гниенето на живота”. Според Уайлд колегата му „се е справил с всичко по текста, освен с езика. Като писател той може да направи всичко, освен да разкаже правилно история.“

ил.4.лилиън хелманМери МакКарти и Лилиън Хелман

През 1980 г. критичката МакКарти е в телевизионно студио и отговаря на въпроса „Кои са най-надценяваните автори”, като веднага посочва Хелман. Нарича я „лоша писателка, нечестен автор, който пренадлежи изцяло към миналото”. Добавя също, че „всяка дума, която Хелман пише е лъжа, включително „и”, „с” и „в”. Това изказване е последвано от незавършено дело.

ил.1.видал и капоти

Гор Видал и Труман Капоти

Въпреки че са били приятели те разпространяват всякакви слухове един за друг. Видал казва, че веднъж на парти е седнал върху Капоти по погрешка, като го помислил за стол. Капоти пък разпространява фалшивия слух, че Видал е изхвърлен от Белия Дом, защото се държал неподобаващо с майката на Джаки Кенеди. Труман казва следното: „Постоянно ми е тъжно за Гор, тъжно ми е, че му се налага да диша всеки ден”. А след смъртта на Капоти Видал казва: „Отвращавам се от Труман така, както човек се отвращава от мръсно животинче, което е успяло да се промъкне в къщата му”.

ил.2.льоса и маркесМарио Варгас Льоса и Габриел Гарсия Маркес

Двамата са близки приятели преди 1976 г., но след това не си говорят в продължение на 31 години. Приятелството им приключва, когато Льоса удря Гарсия Маркес в лицето на червения килим на премиера в Мексико. Марио Варгас е ядосан на приятеля си, защото жена му се обръща към Маркес за „консултация”, след като той ѝ изневерил.

 

Превод Кристина Цонева по материали от „Гардиън“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

217981_b

Хванете ръката на малкия Оливър и се насладете на неговите приключения!

„- Тук има много книги, нали, мое момче? – каза мистър Браунлоу, като забеляза любопитството, …