Начало / Интервюта / „Кратък наръчник на сънуващия“ събужда любопитството

„Кратък наръчник на сънуващия“ събужда любопитството

Понякога сънищата са реалност, която не искаме да напуснем. Тя е паралелна на нашия вътрешен свят – опасна и несигурна, близка и родна. За нея разказва един млад автор от Пловдив с дебютния си роман „Кратък наръчник на сънуващия“.

Представете се, защо избрахте да пишете под псевдоним и какво означава той?

хели пик 3Здравейте, казвам се Ивайло Узунов. Дълго се чудех как да се представя пред хората – исках да е нещо, което ще запомнят. Нещо, което щом го изрекат, ще се почувстват добре. И така, една вечер докато спях, сънувах това име. На сутринта, като наредих буквите, се усмихнах и си припомних, че в живота ни няма случайности. Името Амидару Тохара е всъщност анаграма и в него е скрито послание, което искам да споделя с читателите. Жокерът се намира в предпоследните две изречения от анотацията на корицата.

Измислени или преживени са историите ви за астрални пътувания?

Ще оставя читателите сами да преценят дали е истина или не. Мога да кажа, че всяка една история съм видял в своето съзнание и тя е пресъздадена така, както е сънувана. Няма как да се докаже физически, разбира се. Все пак говорим за неща извън сферата на материята. А и според мен е хубаво да има малко мистерия в живота ни, нали? Правят го по-цветен.

Използвате приключенски сюжети за вашите сънища, да разбирам ли, че книгата ви е предназначена за млади хора?

Според мен, човек може да оцени „Кратък наръчник на сънуващия“ независимо от възрастта си, предполагам по-младите са по-отворени към подобен тип литература. Със сигурност ще има различни впечатления от прочетеното, но мисля, че всеки ще си зададе накрая въпросите – Кое? Как? Защо? Идеята ми е да събудя любопитството у хората. Да им покажа колко потенциал се крие във всеки един.

Как се отнасяте към средства, които предизвикват разширяване на съзнанието, например технологиите или външни стимули като опиатите?208670_b

Лично аз не съм използвал никакви стимуланти от този род. С технологиите може по-скоро да се наблюдава сънуващия. Има разработки на машини, които чрез алгоритъм, като използват база данни и вземат активността на мозъка, дават 60% верни предположения за това какво сте сънували.

Ще ни кажете ли някои методи?

Относно методите, не отричам, че е индивидуално: за едни се получава по един метод, за други – не. Това не е точна наука. Вероятността да успее човек е почти 100%. Стига да се посвети и да се усъвършенства. За мен, ако искаш да постигнеш нещо, не е редно да поемаш по прекия път. Защото именно пътят ни учи и с него израстваме, а не с постигането на крайната цел. Две години се самообучавах, тренирайки ума и съзнанието си, чрез медитация и различни техники за дишане. Събуждане, будуване в определени часове за естествено предизвикване на желаната фаза от съня. Трудно ми беше на моменти, но не спирах и не се отказвах.

Значи сънищата подлежат на контрол?

Да! Напълно възможно е човек да контролира своите сънища. Терминът е „осъзнато сънуване“ и с достатъчно упражнения и решителност може да бъде постигнато.

Разговора води: Людмила Еленкова

Прочетете още

sunishta_cover

Какво разкриват за нас сънищата ни?

Защо сънуваме? Какво разкриват за нас сънищата ни? През колко фази преминаваме, докато сънуваме? Отговори …