Начало / Свят / Най-старото издателство в света спира достъпа на читателите си в Китай до стотици статии

Най-старото издателство в света спира достъпа на читателите си в Китай до стотици статии

ил.1.издателствотоУниверситетското издателство „Кеймбридж юнивърсити прес” е обвинено, че е „продало душата си за много пари” на китайската комунистическа партия.
Академици и различни активисти порицават решението му да се съобрази с молбата на Китай да спрат достъпа до 300 статии от едно от основните китайски списания за научни изследвания.
Те обвиняват най-старото издателство в света, че съдейства на комунистическата партия да измие цялата история на Китай, след като от него са се съгласили да спрат стотици политико-чувствителни статии от китайската версия на сайта си.
От издателството потвърждават и опитват да се защитят с обръщение, че са се съгласили само за да могат други важни академични и образователни материали, които публикуват, да останат достъпни за учени и академици в Китай.
Списъкът с ограничените статии показва, че те са основно свързани с въпросната китайска партия. Включително с катастрофалната културна революция на теоретика на комунизма Мао Дзъдун, борбата на Хонконг за демокрация, етичните напрежения в Синдзян и Тибет. Цензурирани са също текст от холандския историк Франк Дикьотер и рецензия на книга от бившия кореспондент на в-к „Гардиън” в Китай.
Андрю Нейтън, чието име присъства три пъти в списъка, споделя за „Гардиън”, че ако пресата (в това число и книгоиздателствата) се присъедини към молбата на Китай да забрани достъпа до определени статии, както в съответния случай, те нарушават истината, която авторите излагат в текстовете си и така компрометира образа си на академично издателство.
„Разбира се, би могъл да съществува и финансовият мотив за цензура, подобно на случаите с „Блумбърг” и „Фейсбук”, които цензурират продуктите си, за да поддържат свободен достъп до китайския пазар” допълва Нейтън.

Превод Кристина Цонева, по материали от „Гардиън”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226176_b

“Илюстровани митове и легенди на Китай” – ако обичате митологията

Историите са изпъстрени с драматични събития и вълшебни същества Покрай списъците с учебници и задължителни …