Начало / Свят / Нова инициатива насърчава четенето сред бездомните деца в САЩ

Нова инициатива насърчава четенето сред бездомните деца в САЩ

1429721111Хиляди деца в неравностойно положение, които живеят в социални домове в Сан Антонио, вече ще имат много книги за четене, благодарение на инициативата „Богата книжна околна среда“, с която се цели повишаване на грамотността в тези общности.

Итън Лупиан, на 10 години, изглежда доволен, като дете, което е влязло в магазин за бонбони, но всъщност той се намира в обществената библиотека „Бъзън“, а вместо с бонбони, там е пълно с книги. „Избрах си книга за бекона, защото изглежда много смешна и съм развълнуван да я прочета“, казва той. Итън бил едно от десетките деца, които първи получили възможността да избират от над 20000 дарени заглавия в социалните домове.

Тази национална инициатива стартира в 35 общности, за да имат децата от семейства с ниски доходи достъп до книги, които те иначе не могат да си позволят. „Нашата основна цел е да осигурим ресурси, за да помогнем на хората да излязат от бедността“, са думите на Дейвид Нисивоча, президент и главен изпълнителен директор на социалните домове в Сан Антонио. „Най-добрият начин, по който можем да запълним тази пропаст (с разликата в доходите), е чрез образование. Така че какво по-хубаво от това, да станеш образован чрез четене?“

Урия Боканегра, също 10-годишен, обяснява, че нямат много книги вкъщи и е развълнуван да си избере, една от тях дори била на военна тематика, а именно за Арденската офанзива. „Просто исках да прочета нова книга, ето, тези трите не съм ги чел“, посочва той.

Повече от 12% от пълнолетното население на Сан Антонио е практически неграмотно, според Бюрото за преброяване на населението в САЩ – числото е два пъти по-високо от общото за страната. „Богата книжна околна среда“ се опитва да промени ситуацията. Инициативата планира да достави стотици хиляди книги тази година, като даренията са от големи издателски компании.

Превод: Димитър Димитров – „Хеликон-Витоша“

Източник: www.ksat.com

Прочетете още

03943595

За всяка прочетена книга – две засадени дървета

Проектът е ориентиран към децата „Четенето помага” е чешка инициатива, която се съсредоточава едновременно върху …