Начало / Свят / Индийка създава 50 хиляди нови библиотеки

Индийка създава 50 хиляди нови библиотеки

Тя е и тъщата на сегашния британски премиер Риши Сунак

Sudha Murty along with kids fan unveiling The Serpents Revenge unusual talks from the Mahabharata- First book in the Mythology genre at Crossword Bookstore Mumbai

Судха Мурти (72) дебютира като писател с Dolar Sose – книгата после се превръща и в успешен сериал. Описва и живота си в Wise & Another: A Salute to Lifeтам се връща към своето детство, като включва и хората, които са я впечатлили най-много. Към днешна дата вече има няколко дузини книги, написани на френски и английски, като най-известните са преведени на всички главни индийски езици.

При това професията ѝ е далеч от писането – тя е инженер, а сред най-големите ѝ успехи е работата за индийската автомобилна марка „Тата”. Там обаче е първата жена в индустрията, която разчупва стереотипите.

Много важна за Мурти е 1996 г. Тогава създава собствена фондация. Вече обаче е омъжена за Нараяна Мурти, който е в основата на възникването на технологичния гигант „Инфосис”. Съпругата му точно е избрана за Учител на годината – инженерните си умения пък влага в създаване на компютърни системи за библиотеките. Продължава да помага с все по-голям размах. Към днешна дата е основала няколко сиропиталища, подпомага предоставянето на компютри и книги на всички държавни училища в Карнатака. Води се всъщност от мисъл, която е дълбоко вкоренена в съзнанието на индийците: „Хубаво е човек да помни, че парите нямат собственик. Ако успеете в онова, което правите, опитайте да върнете част от тях на обществото, което ви е дало толкова любов.

Мурти това и прави – изпълва книгите си с послания, а в реалността е там, където има нужда от дух като нейния. Сред най-амбициозните ѝ планове е този индийските училища да разполагат с библиотека. Постепенно възникват 50 хил. училищни библиотеки. Помощта ѝ се простира и на още по-практично ниво. Тя финансира построяването на повече от 10 хил. тоалетни в Бангалор. Там, където природата си казва думата чрез наводнения, изгражда 2300 нови къщи за останалите без дом. Помага винаги когато се случи някое нещастие – независимо дали иде реч за цунами в Тамил Наду, за земетресение в Гуджарат или пък за ураган в Уриши и суша в Карнатака.

Но и книгите ѝ заслужават уважение и награди. Сред отличията, спечелени за тях, са например „Раджа Лакшми”, която се връчва от организация, подпомагаща изкуството. За приноса си в изкуството и образованието печели четвъртата по престиж индийска награда „Падма Шри”. Заедно със съпруга си Нараяна пък получава наградата „Басава Шри” за приноса, който имат към обществото.

Bestselling author Sudha Murty signing copies of her newly launched book The Serpents Revenge at Crossword Bookstore, Mumbai - Copy

Двойката има две деца – едното от тях е Акшата, която през 2009-а се омъжва за настоящия британски премиер Риши Сунак

Информация и снимки от sarathbabu.in и frontlist.in

Прочетете още

429014941969b38ce65a_base

Роман за ГДР наследи „Времеубежище“

Разказва история от 80-те Международният „Букър“ ще има адресна регистрация в миналото – наградата за …