Начало / Свят / Доли Партън получи приз за даренията си от книги

Доли Партън получи приз за даренията си от книги

Кънтри звездата помага по най-различни начини

Untitled-design--39-

Медалът „Карнеги” за филантропия се връчва от 2001-а. Чрез него се почита паметта на Андрю Карнеги, който е известен именно с добрите си дела – пък и се търсят добрите примери от по-ново време.

А Доли Партън е именно такъв – тя ту купува години наред униформи на училищни оркестри, ту дарява милион долара за борба с проблеми като ковид. 76-годишната легенда има съществен принос за появата на ваксината на „Модерна”, която подпомага финансово. Още по-впечатляващ обаче е проектът ѝ Imagination Library. Програмата съществува още от 1995-а, като целта е да се даряват книги на деца до 5-годишна възраст, без значение в какво финансово състояние са семействата им.

Стартът е даден в родния край на Доли Партън в Тенеси. До 2003-а по пощата са изпратени вече милион книги. Проектът се разраства и от 2006-а се изпращат книги в Канада, постепенно се включват Великобритания, Австралия и Ирландия. От 2005-а функционира и международна комисия, която избира книгите, които се изпращат на децата.

Само три години по-късно изпратените книги вече са повече от 17 млн. През 2010-а бройката набъбва на 30 млн. Започват да се изпращат и аудиокниги за деца, които имат проблеми със зрението, добавят се и такива на брайловата азбука. През 2016-а вече се изпращат милион книги месечно, а в наши дни бройката надхвърля 2 млн. за 30 календарни дни – и всички те за децата! Според изчисленията към края на септември общият брой на дарени книги е 190 859 995.

Не го правя, за да привличам вниманието”, казва простичко самата Доли Партън. Като коментира новополучения медал, тя казва, че светлините на прожекторите са насочени към нея прекалено много. „Има хора, които дават повече от мен”, убедена е кънтри изпълнителката.

Dollywood Foundation, чрез която се извършват даренията, подпомага и хора с най-различни увреждания, а също така дарява стипендии на студенти. Самата певица признава, че не следва някаква специфична стратегия. „Просто давам от сърце”, казва тя.

Дългосрочна цел за нея обаче е това децата да заобичат книгите. „Всичко започна с това, че баща ми не умееше да чете и пише – казва Доли Партън. – Той беше много умен мъж. И често се питах какво ли щеше да постигне, ако беше грамотен.”

1500x500

Доли Партън е невероятна, казва и Ерик Айзъкс, президентът на Института Карнеги. Според него е важно повече хора да са наясно с нейната филантропия

Съвсем скоро тя ще заеме заслужено място и в Залата на славата на рокендрола. Церемонията е предвидена за 5 ноември. Наред с това, по NBC се очаква и премиерата на коледната продукция Dolly Parton’s Mountain Magic Christmas.

Тя обаче не спира да мисли за доброто на другите. Сега предоставя допълнителен свободен ден на своите служители, но с уговорката да го използват за доброволническа дейност. „Важно е всеки да помага на ближния – коментира инициативата си. – Живеем в толкова побъркан свят!

А 2022-а определено е успешна за нея! Наред с получаването на Медала „Карнеги“, тя се нареди и сред бестселъровите автори. През пролетта излезе книгата ѝ Run, Rose, Run в съавторство със самия Джеймс Патерсън. Трилърът, разбира се, е на музикална тематика – към него върви албум на Доли Партън, а всичко се развива в Нашвил – там, където започва кариерата си едва на 13.

Fd7yg1bWQCEQ4HF

Общият брой на дарените дотук книги от фондацията на Доли Партън – умопомрачителните 190 859 995 бр.

Информация и снимки от Live 365 и Imagination Library

 

Прочетете още

c48532ea5da1d111d4b5bbcffbe851bd

Книги с колело ще разнасят из Варна

Библиотеката там ще произвежда и ток Велосипед ще разнася книги от 4 април – инициативата …