Начало / Свят / Джоан Роулинг е написала приказка върху рокля

Джоан Роулинг е написала приказка върху рокля

596382237c9c7d2f088b4575-750-563Роклята на Джоан Роулинг за 50-ия й рожден ден може да се окаже една от най-скъпите в историята, след като авторката разкри, че е написала върху тоалета, носен от нея на празненството през 2015 г., неиздавана детска приказка. В интервю за CNN писателката разкрива: „Отбелязах 50-ия си рожден ден на Хелоуин, въпреки че не съм родена на тази дата. Темата на празненството беше „Моят личен кошмар“ и аз се облякох като изгубен ръкопис. И написах по-голяма част от историята върху една рокля“. Но надеждата на феновете за поне един поглед към написаното от Роулинг ще бъде разбита. „Не знам дали изобщо някога ще бъде публикувана, всъщност си виси в гардероба“, заяви по време на интервюто авторката на поредицата за Хари Потър. Разкритието дойде като отговор на въпрос за слуховете, че живеещата в Единбург писателка пише книга с политически нюанси, но за деца. Роулинг, която е яростен опонент на независимостта на Шотландия и привърженик на Лейбъристката партия, заяви: „Изобщо не беше политическа в партийния смисъл на думата“.

По време на интервюто Роулинг разказа и за благотворителната си организация Лумос, която подкрепя деца в риск по целия свят, включително и в България. За тази й дейност я вдъхновила статия за ужасяващите условия в институциите за отглеждане на деца със специални потребности в Чехия. „Бях бременна и много чувствителна и емоционална към всичко, свързано с малки деца. Четях неделния вестник и видях снимка, която се е запечатала в паметта ми – на малко момче, крещящо и затворено зад мрежа“, разказва Роулинг. Тя самата пише първата част на Хари Потър, докато отглежда сама първото си дете, получавайки социални помощи. Писателката си помислила „Ако историята е толкова ужасна, колкото изглежда снимката, значи трябва да направя нещо“.

Момчето от снимката е държано над 20 часа на ден в легло, опасано с мрежа. „И така то съществуваше“, допълва Роулинг, разказва как от ужаса се е родила благотворителната й дейност. Тя признава, че в началото не е направила връзката със спалнята на Хари Потър под стълбите, но неговата малка стаичка действително е като шкаф, в който той е затворен.

На финала на интервюто авторката споделя, че не е имала нищо против да приеме полово неутралния псевдоним Дж. К. Роулинг, тъй като е била твърде щастлива изобщо да има издател: „Бях толкова благодарна, че ако ми бяха казали да се назова Рупърт, вероятно щях да го направя“. И допълва: „Всъщност ми харесва да имам псевдоним, защото е като идентичност, различна от личния живот. Това разграничаване ми допада“.

Прочетете още

389648_10150742135104902_93955910_n

Три въпроса към… Инна Учкунова

Има хора, които живеят с книгите и заради книгите… Точно на тях посвещаваме тази наша …