Начало / Свят / Модерната надпревара в книгоиздаването

Модерната надпревара в книгоиздаването

Духнете чаените свещи и приберете малкото килимче пред камината обратно на тавана. Новините не са добри за тези от вас, които приемат оправянето на леглото за „начин да изразиш себе си”. През 2017 г. датското изкуство Хюга се конкурира с доста по-взискателното японско Икигай.  Второто е нещо като Фън шуй с диаграми на Вен, само че без да местим входната си врата.

С всички псевдонаучни украшения, които се използват при тези лайфстайли модели, Икигай кара Хюга да изглежда като разходка до „Икеа”. Според последователите, икигайските морски водорасли, а не сушито и здравословното хранене са причина японците да живеят по 100 години. Основното му послание е да се следва „автентичния начин на живот”.

Практикуващите го трябва да запълват преплетени кръгове, които обхващат мотивацията, задоволството, доходите и това, което подобрява живота им. Отговорът в центъра е ключът към щастлив и дълъг живот, независимо дали човекът е чистач във влакове или притежава железопътна компания.

ил.2-икигай

Книгите са доста – като започнем с „Икигай: тайните на Япония за дълъг и щастлив живот” от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес, и стигнем до „Малката книга за икигай” (The Little Book of Ikigai) от невролога Кен Моги.

Но скандинавците не се отказват от пазара на лайфстайл книги без бой. Тежките времена изискват тежка философия, затова Хюга оставя леките форми и тенденцията е да се пренасочи към аскетичната теория за умереността „Лагом” – шведска интерпретация на „да живееш само с необходимото”.

Лагом вече е определена като „задължителна тенденция за 2017 г.” от списание „Ел”. Сега издателите се включват с полезни съвети и насоки. Например: „Лагом: шведското изкуство на балансирания живот” (Lagom: The Swedish Art of Balanced Life) от Линея Дън (Linnea Dunne), „Лагом: тайната да живееш добре” (Lagom: The Secret of Living Well) от Лола Акерстрьом (Lola Akerstrom) и „Живейте лагом: балансирания живот по шведски” (Live Lagom: Balanced Living the Swedish Way) от Ана Бронс (Ana Brones). Един въпрос, който така и не успяват да разяснят обаче е –  как има толкова много „самодостатъчни” изкуства.ил.3-лагом

И все пак, ако тези три изкуства не постигнат успех, има още доста други, които следват лайфстайл концепцията. Например 150-годишната норвежка философия на развлечението – friluftsliv или просто „къмпинг“. Практикуващите я твърдят, че е нещо по-сложно от това и въпреки, че покрива всичко – от разходката и танците на открито, до спането под звездите, по някакъв свой начин е свързване с природата.

Както всяко „ин“ има своето „ян“, така японците имат собствена версия на friluftsliv.

ил4-friluftsliv

Това е „шинрин-йоко“, буквално означава „дървесно къпане”. Според последователите й тя е подкрепена с истинска наука, като използва фитонцидите, които растенията имат, за да се предпазват от животни и гъбички. Според Кати Леари от „Сайта на Майката Природа” (Mother Nature’s Network) е научно доказано, че тези химикали свалят кръвното налягане, намаляват стреса и подпомагат растежа на белите кръвни телца, които се борят с раковите образувания.

Дотук звучи прекрасно, но има друга лайфстайл концепция, която изглежда повече като епизод от драмата „Мостът”, отколкото като положителен начин да „изградиш новото си аз за новата година”. Шведското „подреждане преди да умреш“ или Dostadning предлага всичко забавно около смъртта, без реално да умираш.

Според експерта Маргарита Магнюсън така слагаш живота си в ред, за да не се налага после близките ти да го правят. От писането на завещание до това да решиш с какво искаш да те запомнят.

„Всъщност, вместо да се налага да мисля за задгробния живот, бихте ли ми подали меко одеялце?! Имам нужда от Хюга“ – пише в „Гардиън“ Данута Кийн.

It%u2019s-all-about-the-Hugge-6

А ние се чудим, каква би била думата за нашенския начин на живот, който да ни изстреля в класациите – може би „айляк“?

Превод: Кристина Цонева

Прочетете още

212415_b

Икигай е билет за влака на щастието

Двама писатели предлагат да го изживеем сега и завинаги Книгата „Да изживееш своя икигай“ (превод Свидна …