Начало / Интервюта / Гергана Тодорова: Думите са мостът между хората

Гергана Тодорова: Думите са мостът между хората

Стихосбирката „За хармонията и морето“ от Гергана Тодорова се превърна в светско събитие в „Хеликон-Витоша“

Стълпотворението по етажите на най-голямата столична книжарница, потвърди думите на авторката, че няма човек, който да е отказал на нейната персонална покана. Защото Гергана излъчва харизма на родèн мотиватор. Почти четвърт век бизнес дамата управлява Консултантска Къща „Ивана” – една от най-успешните компании за счетоводни и данъчно-правни консултации. За постиженията си като експерт в тази сфера тя е отличавана многократно, между другите ù активности са дарения, спонсорства, инициативи, и хуманитарни програми, свързани с българската култура, членство в „Ротари клуб“, в „Клуб на жените предприемачи и мениджъри в България”, в Сдружение „Дамски форум” и т. н. От зареждащата енергия на Гери почерпихме бързо това интервю.

IMG-c20d7f0713f202b07f196ad64de72cbd-V

-Как съвместявате езика на цифрите с думите, коя беше първата ви страст?

-Благодаря за въпроса. Да обичам и владея езика на цифрите, ми е дар от Бога. Лявото полукълбо на мозъка предопределя капацитета за точно мислене, логика, аналитичност, и аз с лекота го практикувам. Гимнастика на ума ми е да подреждам актив и пасив, дебит и кредит, да има баланс в картината на една оборотна ведомост. Това не е само суха математика, това е хармония за мен.
Преди всичко обичах да слушам народните песни, изпяти от Мамашка в къщи, да играя Пиринско хоро и да щракам с пръсти за възхвала. До ден днешен „ме изгаря“ тази моя първа страст и ме поддържа в кондиция да почитам корена си.

-А какво става, когато се промени балансът между какаото и кадифето − заглавието на първата ви стихосбирка, и хармонията и морето?

-Ежеминутно амалгамата на тези четири нива „ври и кипи“, или „къкри“, или е в „затишие“… Наша е грижата да има по-често баланс помежду им и това да ни дава идентичност. Защото думите имат огромна енергия. Думите изискват отговорност. Думите са мостът между хората. Аз съм артист по душа и изпитвам потребност „да рисувам“ картини с думи.
Какаото като аромат и вкус ми е любимо – то отразява нашето телесно Аз.
Кадифето с неговата изящност и мекота въплъщава нашето емоционално Аз.
Хармонията е светлината на нашето духовно Аз.
Морето отразява нашето съзнание и подсъзнание.

-От ваша женска гледна точка, преувеличена ли е често срещаната напоследък дума „оцеляване“? 

-А, ето един суров въпрос! „Оцеляването“ за жените на тази географска ширина е чист подвиг. В последните 30 години нашата многофункционалност е неизменна. Ние имаме силата, търпението и мъдростта да възпитаваме децата си, да домакинстваме, да развиваме бизнес или да поемаме отговорни служебни ангажименти, да участваме в множество кампании с благотворителна, социална, културна и друга кауза… И не на последно място да бъдем жени – любящи, красиви, подкрепящи мъжете ни. Такива сме!
Слава на Бога, да продължим и ДА БЪДЕМ!

IMG-3fd42925ac90bc337766799e44187792-V

Сред гостите на авторката присъстваха личности като поп певицата Диана Дафова, журналистката Владина Цекова, бизнес дамата Татяна Косева, д-р Вили Манева, продуцентът Мишел Бонев, художникът Николай Янакиев, бившият зам. министър на културата Димитър Дерелиев, Христо Димитров и Елена Андерсон от ансамбъл „Българе“, и др.

Книгата „За хармонията и морето“, която първо вижда бял свят под формата на постове във фейсбук, Гери нарича „ангелска“ и препоръчва да се чете на глас, за да се усети силното ù, почти терапевтично въздействие. Самата церемония по представянето съвпадна с няколко хубави празника – 11 май, Ден на светите братя Кирил и Методий, връчване на наградата „Цветето на Хеликон“, и рожденият ден на сина на Гергана –  Иван Сарафски, който беше дошъл с приятелката си Ралица Пантева. От всички съкровени моменти, ще споделим усмивките на някои от приятелите и посланието на авторката за финал: „Бъдете поласкани от собствената си обич!“ 

IMG-79a889a365ffc558216bdc31a4585deb-V

IMG-06ccb1300d84634d838675995e429014-V (1)

IMG-75589b9d4312c0cc3d85d93356569b0f-V

IMG-b4ae879661213a8cd7ee6b1c8bf8948d-V

От мястото на събитието: Людмила Еленкова

Снимки: Пламен Колев – hilife.bg

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

9781472291103

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“ (13 февруари – 19 февруари)

Истинска машина за бестселъри е Колийн Хувър, която се появи с нова книга в „Ню …