Начало / Свят / Давид Гросман спечели международната награда Man Booker

Давид Гросман спечели международната награда Man Booker

3Grossman_DavidИзраелският писател Давид Гросман спечели международната годишна награда Man Booker за художествена проза с романа си „A Horse Walks into a Bar“, посветен на срива и професионалната рутина, застигнали комедиант, работещ в бар. Действието се развива в малък град, където живее комедиантът Довалех Грийнщайн. Той излиза на сцената, за да забавлява публиката с вулгарни и агресивни шеги, но постепенно представянето му започва да се разпада, след като решение, взето отдавна, не му дава мира.

„Романът на Давид Гросман е амбициозен, на най-високо ниво и е изграден впечатляващо“, заяви председателят на журито и директор на Международния литературен фестивал в Единбург Ник Барли по време на вчерашното връчване на наградите. „A Horse Walks into a Bar“ е светъл пример за описание на скръбта без да се изпада в сантименталност. Главният герой е предизвикателен и представен в развитие, но и завладяващ. Бяхме погълнати от желанието на Гросман да поеме както емоционални, така и стилистични рискове – при него всяко изречение, всяка дума има значение за представянето на творбата“.

Гросман, чиито досегашни творби са преведени на 36 езика, ще раздели наградата от 50 000 паунда с английската си преводачка Джесика Коен. Писателят, който е роден и живее в Йерусалим, е смятан за едно от значимите имена в съвременната литература и е носител и на други книжни награди. Поредното му отличие с Man Booker беше обявено в сряда на специална церемония в Лондон. Романът му премина надпреварата със 126 заглавия, сведени до списък с 13 финални номинации на писатели от Дания, Франция, Норвегия и Аржентина. Освен от него, Израел беше представен и от Амос Оз.

Останалите членове на журито – писателите Даниел Хан, Елиф Шафак, Чика Унигве и поетесата Хелън Морт – определиха романа на Гросман като необикновена история, излязла от ръката на майстор разказвач и още: „Написаният с емпатия, мъдрост и емоционална интелигентност роман „A Horse Walks into a Bar“ е завладяваща медитация върху контрастите, оформящи живота ни – хумор и тъга, загуба и надежда, жестокост и състрадание, как дори най-мрачните мигове идват със смелост да продължим напред“.

За втора поредна година наградата Man Booker се връчва за отделен роман. През 2016 г. това беше „The Vegetarian“ на южнокорейския писател Хан Кан, а след спечелването на отличието продажбите на южнокорейска преводна литература във Великобритания нарастнаха с 400%. Преди това наградата се връчваше на писател за цялостно творчество и сред носителите й са Исмаил Кадаре, Алис Мънро, Филип Рот, Ласло Краснохаркаи, Лидия Дейвис.

Прочетете още

olgatokarczuk

Олга Токарчук спечели Международната Ман Букър награда

Полякинята Олга Токарчук спечели международната Ман Букър награда, което й донесе премия от 50 000 паунда, …