Начало / Автори / Знаете ли, че… Любопитни факти за Дж. Р. Р. Толкин

Знаете ли, че… Любопитни факти за Дж. Р. Р. Толкин

tolkien12Дж. Р.Р. Толкин е най-познат на читателите с книгите си „Властелинът на ръстните” и „Хобит”, които имат и изключително успешни филмови адаптации. Но със сигурност има какво още да научите да учения, писателя и поета Толкин.

Приятелството му с К. С. Луис е нестабилно

Авторът на „Хрониките на Нарния” Клайв Стейпълс Луис е приятел и довереник на Толкин, двамата работят в Оксфорд по едно и също време. Връзката им е толкова силна, че съпругата на Толкин ревнувала, а съпругът й успял да върне към християнската вяра приятеля си. Според Толкин, Луис непрестанно го убеждава да публикува написаното от него, но приятелството им е изпълнено с трусове. То охладнява, след като Луис започва връзка с разведена американка, което Толкин приема като антикатолическа постъпка. След години на минимално общуване Луис умира. В красиво писмо до дъщеря му Толкин пише колко му е липсвал неговият приятел и описва раздялата им като „старо дърво, губещо листата си едно по едно”.

Той е впечатляващ лингвист

Толкин измисля 14 езика, много от които включва в романите си. Докато е в Оксфорд между 1929 и 1959 г., той специализира в областта на старонорвежката и староанглийската лингвистика и владее свободно изчезнали езици, като средновековния уелски, например. Запазени са записи на Толкиновата поезия и песни, написани на такива диалекти, като например готската творба „Bagme Bloma”, за която се е смята, че е първата поетична творба на този език от 1000 години.

Бил много религиозен

Толкин е религиозен и дори твърди, че „Властелинът на пръстените” е религиозна и по-специално католическа творба. Запалените читатели ще забележат, че в нея никъде не се споменава религия или специфични религиозни практики, но Толкин иска символиката и подтекстът да отправят тези послания. Толкин допринася за завръщането на Луис към католицизма по времето, когато и двамата са част от оксфордската литературна група „The Inklings”, в която теологичните въпроси са честа тема на дискусии. Обратът на Луис поражда у него силна креативност, която кулминира в поредицата за Нарния.

Донякъде е хобит

Толкин донякъде завижда на героите си, живеещи в света, създаден от собственото му въображение. Въпреки че е по-висок от дребничките си герои, пушещият лула и любител на природата писател напомня тях по външност. Той ненавижда тежката храна, предпочита да си ляга късно и да става късно и е особено запален по гъбите.

Не бил типичен преподавател

Толкин не бил типичният оксфордски професор. Опитвал се да плаща за продуктите в магазина с изкуствените си зъби и веднъж отишъл на парти, облечен като полярна мечка. Вдъхновението му за хобитите дошло в пристъп на раздразнение, когато написал върху оставен от мързелив студент празен изпитен лист „В дупка в земята живееше един хобит”.

Прочетете още

67318_b

Как Първата световна война вдъхновява „Властелина на пръстените“

Внукът на Дж. Р. Р. Толкин Саймън разказва пред ВВС как войната повлиява родения преди 125 години писател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *