Начало / Любопитно / Знаете ли че… любопитни факти за Луис Карол

Знаете ли че… любопитни факти за Луис Карол

indexОстава в историята като един от най-интересните писатели с безсмъртната си „Алиса в Страната на чудесата”. Но той е автор и на много други творби. Ето някои малко известни факти за него.

Луис Карол не е истинското му име.

Шокирани ли сте? И ние. Луис Карол е само псевдоним. Истинското му име всъщност е Чарлз Лутвиг Доджсън, но той използва Луиз Карол, когато публикува произведения за деца и стихотворения. Намираме избора му на име за доста сполучлив.

Той не е само писател.

Карол учи математика в Оксфорд, посещава и колежа в Крайст Чърч. Приживе е известен като брилянтен учен – на него са кръстени диаграмата „Карол”, както и квадратът „Луис Карол”. Това са методи за групиране на данни, които и днес се преподават на младите математици. Само си представете – той преподава математика и логика на студентите си, докато пише магически истории за деца. Наистина човек с много таланти.

На „ти” е с шаха.

В творбите му играта се споменава няколко пъти и това се дължи на любовта му към нея. Това не е изненадващо предвид таланта му в математиката и логиката, но е интересно. Според архивите за него, Карол никога не е участвал в турнир по шах, но сред приятелите си бил известен като предпазлив и труден за побеждаване играч. В личните си дневници Карол споменава играта, а в библиотеката му има няколко книги, посветени на нея.

Роден е в голямо семейство.

Както било популярно по онова време, Карол не бил единствено дете, всъщност имал 10 братя и сестри. Майка му починала, малко след като го приели в Оксфорд и за семейството започнала да се грижи леля му. Братята и сестрите му имали доста по-скучен живот от неговия. Един от братята му станал викарий като баща им, а друг намерил препитание като поземлен агент.

„Алиса в Страната на чудесата” произлиза от история, разказвана на деца.

Известно е, че Карол обичал да извежда трите дъщери на неговия приятел и декан на Оксфорд Хенри Лидел на излети край близката река. Той им разказвал истории и така се зародила „Алиса в Страната на чудесата”. Смята се, че историята е публикувана за първи път през 1865 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Mia Wasikowska is Alice in Alice Through the Looking Glass.

Новият филм за Алиса е щур и забавен

В главната роля е Миа Вашиковска Ще ви разкажем и за нея, но нека всяко …