Начало / Любопитно / Препоръки от Джон Гришам за писането на художествена литература

Препоръки от Джон Гришам за писането на художествена литература

Джон Гришам е един от най-касовите автори в света. Ето неговите съвети какво да правим и какво не при писането на художествена литература. Публикува ги „Ню Йорк Таймс“.

john-grisham_1598120c

1. Пишете по една страница дневно – това са около 200 думи на ден и 1000 на седмица. Правете го две години и ще имате достатъчно дълъг роман. Нищо няма да се получи, докато не започнете с една страница дневно.

2. Не започвайте преди да знаете финала – сюжетът изисква внимателно планиране. Авторите пропиляват години в развиването на истории, които накрая не работят.

3. Пишете на същото място и в същия час – рано сутрин, по обед, във влак, късно вечер – няма значение. Намерете идеалния час, идете на същото място, затворете вратата. Без изключения, без оправдания.

4. Не пишете предговор – предговорите, по принцип, са начин да привлечете вниманието на читателя. Избягвайте ги. Планирайте историята си и започнете с първа глава.

5. Използвайте кавички в диалозите – Моля ви, правете го, много е просто.

6. Не се запасявайте с помощни речници – знам, че точно в този момент държите един близо до вас. Има три категории думи: думи, които знаем; думи, които трябва да знаем; думи, които никой не знае. Забравете третата категория и внимавайте с тези от втората. Сложният език е честа грешка при начинаещи писатели, което е влудяващо и фалшиво.

7. Четете всяко изречение поне три пъти, в търсене на думи, които да махнете – доста автори използват прекалено много думи. Причината е, че имаме твърде много пространство и твърде малко ограничения.

8. Не запознавайте читателя с 20 персонажа още в първата глава – още една аматьорска грешка. Читателите са надъхани, но не ги бомбардирайте с всички имена от четирите поколения на едно и също семейство. Пет, които да включите в началото, са напълно достатъчни.

Превод: Димитър Димитров – „Хеликон-Шишман“

Прочетете още

TheExchange_Book-Featured-Image-ALL-1920X1080-1

Треска за Гришам – излезе продължението на „Фирмата“

Адвокат Мич Макдиър се завръща Славният роман, с който писателят на практика проби, излезе още …