Начало / Свят / Училище в Колорадо забранява книгата „13 причини защо“, след случаи на самоубийства

Училище в Колорадо забранява книгата „13 причини защо“, след случаи на самоубийства

След шокиращатата новина за поредица самоубийства в щата Колорадо, полицията нареди на библиотекарите временно да свалят от рафтовете романа, върху който е базиран популярния сериал на Netflix „13 причини защо“.p13762579_b_v8_aa

Според мнението на критици, книгата идеализира самоубийството. Заповедта предизвика възмущението на някои библиотекари, които я наричат цензура. Този случай предизвика дебат относно балансирането между свободата на словото и грижата за учениците. „Трябва всеки, който се е занимавал със самоубийства, да има повишено внимание за подобни неща и съответно да бъде по-предпазлив“ – заяви Лий Грасо, директор на училище.

156923_bМладежкият роман разказва историята на момиче в гимназия, което се самоубива след като записва серия от видеа, предназначени за съучениците ù. Целта е те да ги гледат след нейната смърт. В сериала на Netflix сцената с това самоубийство се появява в последния епизод от първи сезон, което кара много училища в страната да изпращат съобщения със съвети до родители, как да предпазят децата си. Няма доказателства, че някой от студентите в окръг Меса, които са се самоубили от началото на учебната година, е бил вдъхновен от филма или от книгата. Грасо, която не е чела романа, нито гледала сериала, е един от малкото директори в страната, които изваждат книгата от обращение. Друг училищен окръг в Минесота временно я забрани, след като родител се оплака, че в нея има сексуално съдържание.

Източник: Wreg.com

Превод: Димитър Димитров – „Хеликон-Шишман“

Прочетете още

images

Сара Дж.Маас води класацията на „Ню Йорк Таймс“

Зад поетичната готика в заглавията на известната писателка стои сериозна митология  И няма как да …