Начало / Ревюта / Топ книгата: Интрига с щемпела на Гришам

Топ книгата: Интрига с щемпела на Гришам

Писателят е силен и далеч от съдебната зала

1

„Призраци на Камино“ е третата история, от една сравнително нова поредица на Джон Гришам. Той я стартира през 2017-а, като така си даде почивка от трилърите, в които действието се развива най-вече в съдебната зала. Още тогава обаче се оказа, че е напипал нишка, която се харесва на почитателите му – „Остров Камино“ е изключително успешна, като представянето на книгата беше съпътствано и от първото литературно турне на писателя от четвърт век насам.

Успехът на новата поредица потвърди и „Ветрове над Камино“, втората книга от нея, а сега го затвърждава и третата – „Призраци на Камино“. Романите са изградени с усет и читателят няма да почувства липси във фактология и информация, ако не е чел другите книги. Най-силният ход на Гришам е всъщност това, че поверява разказа в ръцете на ексцентричен книжар – Брус Кейбъл има книжарница на острова, но е и страстен колекционер на редки издания. А както се оказва в „Призраци на Камино“, и на истории, които могат бързо да променят статуквото в крехкия ни свят.

Сега в центъра на сюжета е Тъмният остров – необитаемо парче земя, което привлича богати предприемачи. Лавли обаче е решена да им развали сметките… 80-годишната жена всъщност претендира, че е собственик на Тъмния остров. А името му подсказва наистина мрачно минало… Сенки надвисват и над Камино!

„Призраци на Камино“ бележи и още един факт от кариерата на Гришам – това е неговата петдесета книга

2

Книгата ни носи като вятъра, който вее над този иначе измислен остров“, пише за „Призраци на Камино“ изданието „Минеаполис Стар Трибюн“. И макар че на пръв поглед е нетипична за писателя, и „Призраци на Камино“ носи усещането за вещото му перо, което вече с десетилетия го прави и най-добрия създател на трилъри в света.

Текст Красимир Проданов
Снимки: @JohnGrisham

Прочетете още

417480515_346483388466595_375665272624375763_n

Детска книга за лятото – първа среща с Анна Кадабра

Ето едно прекрасно приключение за горещите дни Анна Кадабра е създадена от Педро Маняс – …