Начало / Свят / Социалните мрежи да станат издатели, за да спрат фалшивите новини

Социалните мрежи да станат издатели, за да спрат фалшивите новини

sf_stephen_fry_1417475004Писателят Стивън Фрай заяви, че фейсбук и другите „генератори“ на медийно съдържание трябва да се преквалифицират като издатели, съобщава „Гардиън“. Целта е да се сложи край на разпространението на фалшиви новини и онлайн агресия, като социалните мрежи станат отговорни за съдържанието, което се публикува в тях.

Неговото изказване е направено на фестивал, посветен на 500-годишнината от излизането на 95-те тезиса на Мартин Лутер. Фрай упреква социалните мрежи, че не поемат отговорност за опасната и фалшива информация, съдържаща се в тях, което за традиционните печатни медии би имало последствия. „В момента те избягват да поемат отговорност, защото се смятат за платформи, а не за издатели. Тъй като сега са огромен източник на информация за 80 % от населението, това е абсурд“ – заяви той. „Ако го осъзнаят, би им помогнало да отсяват неща като клевети, насилие, заплахи и други ужасии“. computer-books

Миналата седмица стана ясно, че фейсбук, туитър и ютюб са обект на нов, общ европейски закон, който цели премахване на сексуалното съдържание и обидния език, и ако не бъде приложен, ще последват строги санкции. Фрай предупреждава също, че твърде голямата ни зависимост от дигиталните системи може да бъде използвана срещу нас. При една масова кибератака може да се стигне до „дигитална зима“ за човечеството. „Тъмната страна на автоматизацията и мигновеното изчезване на работни места; потенциалът за престъпления, експлоатация и грабителство; потискане и подслушване; и дори новите форми на кибертерор, са все неща, от които ни се свива стомахът и със сигурност са предизвикателства пред нас. Но ние трябва да разберем, че това ще се случи рано или късно, защото капакът на буркана вече е вдигнат. Така че най-доброто, което можем да направим е да придържаме този капак и да не пуснем надеждата да отлети“.

Превод: Димитър Димитров – „Хеликон-Шишман“

Прочетете още

Archie-Battersbee-blackout-challenge-Negative-effects-of-Tiktok-on-youth_02

Тикток направи социалните мрежи още по-опасни за децата

Приложението надмина по популярност и фейсбук Създадено е с идеята да се споделят кратки клипове – …