Начало / Критика / Тикток направи социалните мрежи още по-опасни за децата

Тикток направи социалните мрежи още по-опасни за децата

Приложението надмина по популярност и фейсбук

Archie-Battersbee-blackout-challenge-Negative-effects-of-Tiktok-on-youth_02

Създадено е с идеята да се споделят кратки клипове – забавни сюжети, танци или пък мили животинки. Веселите сценки печелят най-вече децата и тийнейджърите, сред които тикток е и най-популярна. Точно сред тях се разпространяват и т. нар. предизвикателства или challenges. Първоначално безобидни по характер, те започват да приемат все по-сериозна форма – някои от тях апелират за самонараняване или сексуално разкрепостено поведение.

Основната причина за популярността на социалната мрежа е удачната форма, която се харесва на новите генерации. Видеата, които се качват в тикток, са между 3 и 180 секунди. Според наличните данни, нивото на ангажираност на потребителите на тикток е доста високо на фона на другите социални мрежи – 52 минути средно на ден.

Самите предизвикателства пък са като социален ураган – възникват изключително бързо и намират много потребители, които да ги последват. Допълнителен ефект е, че се появяват и в останалите социални мрежи. Основният мотив да се създават е – разбира се, забавлението. Според психолози важна роля играе и желанието на малкия човек да покаже значимостно си пред останалите – в неговите очи това са най-вече приятелският кръг и съучениците. Колкото по-популярно е едно предизвикателство, толкова повече им се иска и на другите потребители на тикток да го последват или поне да наподобят такова поведение.

FZS_BKmXkAEZed5

Blackout Challenge e предизвикателство в тикток за… душене до припадък. За жалост, приключило трагично за 12-годишният Арчи Бетърсби

Предизвикателствата обаче могат да се сдобият с неочакван и дори трагичен обрат – особено когато са непремерени и в създаването им липсва родителски контрол. Един от най-скандалните случаи в това отношение е Blackout Challenge или предизвикателство за… душене до припадък. За жалост, приключило трагично за 12-годишният Арчи Бетърсби, чието име обиколи света като предупреждение за това колко рискове се крият във виртуалните забавления. Преди да почине, Арчи прекара няколко месеца в кома в лондонска болница, след като изпълнява именно това предизвикателство в тикток.

Това накара британски медии да напомнят и за други случаи, в които родители се опитват да привлекат внимание към Blackout Challenge, оказало се фатално и за техните деца. Всичко това на фона на поредния възторжен пиар от страна на управата на тикток, че е надхвърлена цифрата от милиард активни потребители месечно – повече от тези, които ползват гугъл или пък продуктите на „Мета”, сред които са инстаграм и фейсбук.

Основна роля за избягване на подобни инциденти според специалисти по киберсигурност имат родителите – те трябва да са наясно къде във виртуалното пространство прекарват времето си децата. На всичко отгоре точно в момента към тикток се отправят сериозни критики, че служи и за пропаганда. Правилата на платформата повеляват, че не бива да се качват клипове с физическо насилие, бойни сцени и изтезания, което обаче очевидно не е помогнало на Арчи и другите деца. А и клипове от войната в Украйна са често срещани… Компанията твърди, че реагира с увеличен ресурс за защита и безопасност, но въпреки това проблемите остават – затова и родителският контрол е най-надеждният инструмент в случая.

maxresdefault (1)

Stop Challenge призовава да опипваш регалите с ръце и затворени очи в магазин за дрехи и щом приятел ти каже „стоп”, да си купиш дрехата, която държиш в момента

Ето още няколко предизвикателства, които показват как се забавляват децата в тикток – в Haribo Challenge потребителят снима видео с желирани мечета, докато звучи песента на Адел Someone Like You. Stop Challenge пък призовава да опипваш регалите с ръце и затворени очи в магазин за дрехи и щом приятел ти каже „стоп”, да си купиш дрехата, която държиш в момента, а след това и да я носиш. Популярно е също така да се снима куче с яйце – и да се проследи реакцията му, или пък някакви дребни неприятности у дома – паяк, счупена чаша и каквото още му хрумне на човек.

Съветите на специалистите по киберсигурност включват например това профилът на детето задължително да е личен, да е изключена възможността приложението да проследява местонахождението, а и по възможност да се наблюдава самия профил на детето. Хубаво е то самото да знае, че виждате какво прави в тикток. Най-важното обаче остава споделянето помежду ви – за подводните камъни не само в тикток, но и в интернет пространството изобщо.

Информация и снимки от TechBriefly, Twitter и YouTube

Прочетете още

smartphone-923081_1280

Аудиокнигите може да са опасни за вашия живот

Слушането им в градски условия понякога е проблем Инцидентите поради нечуване на приближаващо превозно средство …