На фокус
Начало / Любопитно / Франц Кафка е новият любимец в тикток

Франц Кафка е новият любимец в тикток

Любовните му писма се споделят с хаштаг #kafka

medium_sandro_gonzalez_a2yo_C5h0_Qc4_unsplash_a887efc147

Писателят със загадъчна душевност се превръща в идол и за най-младото поколение. Хитови в социалната мрежа са цитати от „Метаморфозата“, една от най-известните му творби, но също и писмата, които изпраща на Милена Йесенска. Те също са публикувани в отделно томче.

Кратките видеа на новоизпечените почитателки на Франц Кафка са гледани от около 150 млн. потребители на тикток. Интересът към писателя е породен от трагичната му съдба, както и чистата любов, която чувствал към чешката журналистка Милена Йесенска. „Как мога да бъда очарована от някакъв необразован грозник, който ми праща есемеси? – сравнява епохите потребител на тикток на име Маргарита Моука. – Ако момчето, което обичате, не умее да засвидетелства към вас любовта си, както Кафка към Йесенска, не си губете времето с него!

Видеото на Маргарита има около 2 млн. гледания. Много от коментарите изразяват съгласие с нейната теза. Други обаче отбелязват, че писателят обичал да посещава публични домове и на няколко пъти отменял свои годежи.

Сред дискутираните от тиктокърите теми е и тази за наследството на писателя. Както е известно, Франц Кафка завещава ръкописите си на своя приятел, писателя Макс Брод, който обаче не изпълнява поръчението да ги изгори след смъртта му. Така на бял свят излизат „Процесът“, „Замъкът“ и „Америка“, които Кафка смята за провал.

Screen-Shot-2023-02-08-at-12.44.12-PM

„Мисълта, че се е провалил, е болезнена – коментират тиктокъри почти столетие след смъртта на писателя. – С текстовете си той повлиява толкова много животи и оставя след себе си забележителна следа.”

Информация и снимки: tiktok.com, Metamorphosis 77 и Sandro Gonzalez/ Unsplash

Прочетете още

prateek-katyal-_YzGQvASeMk-unsplash

Отпечатано върху човешка кожа

Такива книги не били рядкост в миналото Практиката да се използва човешка кожа за книги …