Начало / България / Честит празник, скъпи светулки от българските библиотеки!

Честит празник, скъпи светулки от българските библиотеки!

big_3_2В днешния слънчев ден православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий. А всички ние, четящите и обичащите книгите българи, изказваме едно огромно „Благодаря” на хилядите библиотечни работници, чийто професионален празник е 11 май.

Разпръснати из градове и села, тези тихи и отдадени на вековното си дело хора са най-неуморните посланици на писаното слово в България. Цяло геройство е с остарялата си материална база, с изключително скъперническата финансова помощ на държавата, с обидно ниското си заплащане те целогодишно да ни обслужват, информират, напътстват, обичат. Измамни са светлините на големите градове с лъскавите си витрини за стоки на суетата. На далеч повече  места в родината ни светликът едва мъждука и мракът затиска книжовността и духовността. Българските библиотекари са светулките в този мрак и всеки от нас е длъжен да ги пази като зеницата на окото си, ако не искаме той да ни погълне, както е направил с много други народи и цивилизации.

Нека им помагаме, нека даряваме пари и книги за колекциите им, нека ценим труда им. За да завещаем на децата и внуците си не само делото на светите братя Кирил и Методий, а и труда и усилията на хилядите родни възрожденци и будители, не позволили до днес библиотеките и читалищата да загинат. Сред които са и българските библиотекари.

Честит празник, скъпи светулки! Бъдете ни здрави и Бог да ви закриля!

Лира.бг

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

book-love-red-color-smile-bookshelf-179480-pxhere.com

Книгите печелят битката с киното в САЩ

Библиотеките са по-посещавани от мултиплексите През 2019 г. повече американци са предпочели книгите пред филмите. …