Начало / Свят / Откриха някои от най-старите печатани страници в Англия

Откриха някои от най-старите печатани страници в Англия

 

medievaltextУниверситетът в Рединг откри страници от една от първите книги, отпечатани в Англия през 15 век. Страниците, които са част от средновековна свещеническа книга, датирана между 1476 и 1477 г., са открити в университетския архив от библиотекаря за специални колекции Ерика Делбекю, докато тя категоризирала хиляди примери за печатен и графичен дизайн. Отпечатани са от английския печатар Уилям Какстън и са оценени на около 100 000 паунда. „Този добре запазен обект е единствен по рода си и един от двата оцелели фрагмента от средновековната книга на Какстън, които все още съществуват”, обяснява Делбекю и още: „Листът и преди е публикуван, когато през 1820 г. библиотекар от Кеймбридж го спасил от унищожение, без да подозира какво държи в ръцете си”.

Преди стотици години отпечатването било скъп и трудоемък процес. Платното за писане киснело във вода, за да се изсуши на тънки листове, а платините за печат се киснели в урина. Библиотекарката споделя, че веднага забелязала „запазените марки” на печатяра – червени знаци в началото на параграфите, които се добавяли на ръка след отпечатването и индикират страниците към периода на най-ранните изданияв Западна Европа.

Отпечатани на средновековен латински, страниците са от книга, наречена „Sarum Ordinal” или „Sarum Pye”, която описва на свещениците как да организират честванията на английските светци. Университетът се сдобива с листовете, когато през 1997 г. откупува за 70 000 паунда колекция на типографа Джон Луис, а ценната находка стои неоткрита 20 години. Цялата книга била около 160 страници и е отпечатана в Уестминстър преди Реформацията. Произлиза от ръкопис от 11 век, съставен за епископа на Салисбъри. Само още един фрагмент от книгата е запазен в Британската библиотека в Лондон и съдържа осем двустранно отпечатани страници от документа.

И двете са изключителни находки. Според каталог на средновековните издания, само 79 са оцелелите фрагменти от печатни творби от Англия през 1476 и 1477 г., произтичащи от 18 издания. Една от тях е книгата на Какстън, част от която е последното откритие.

Страниците ще бъдет представени пред широката аудитория в университета след 30 май.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

skynews-hilary-mantel-harpercollins_5908782

И една от най-популярните английски писателки ни напусна

Силата ѝ бяха историческите романи Хилари Мантел отрасва в следвоенните десетилетия – това се е …