Начало / Любопитно / Рязък спад в четенето на електронни книги във Великобритания

Рязък спад в четенето на електронни книги във Великобритания

Продажбите на е-книги са спаднали до 204 милиона евро за изминалата 2016 г., съобщава „Гардиън“. Цифрата не е била толкова ниска от 2011 г. когато електронните книги тепърва навлизали на британския пазар.

За втори път продажбите на е-книги се понижават с чувствително темпо, като все повече британци заменят електронните четци с добрата стара книга на хартиен носител, когато пътуват, когато са на почивка или когато разполагат със свободно време за четене.

ris_41_9832

„Не бих казал, че е краят на мечтата за електронни книги, но очевидно хората вече сериозно се замислят по отношение на тях. Имам чувството, че в момента съществува умора от многото екрани, в които те гледат всекидневно. Физическото копие на книгата им предоставя възможност да избегнат това“, споделя Стивън Лотинга – изпълнителен директор на Асоциацията на издателите във Великобритания.

Изданията за деца са сред най-купуваните в Обединеното кралство за 2016 г. Благодарение на автори като Дж. К. Роулинг и Дейвид Уолямс, продажбите на хартиените книги са скочили с 16%. Според статистика на Лотинга, най-търсените заглавия за изминалата година не са излизали в електронен вариант. Той твърди, че британците предпочитат детски книги в традиционен вид, също готварски книги и биографии.

Текст: Димитър Димитров – „Хеликон-Шишман“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

10000003062017_b

Топ 10 на книжарници „Хеликон“ за най-продавани е-книги през 2016

1. Силата на разума от Ориана Фалачи 2. Уроци на трейдъра милионер. Настройки на ума …