Начало / Свят / Робърт Пърсиг – авторът на „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет“ почина на 88-годишна възраст

Робърт Пърсиг – авторът на „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет“ почина на 88-годишна възраст

127746_bПитър Хубърд – главен редактор на издателство William Morrow & Co, направи изказване, че съпругата на Робърт Пърсиг е потвърдила неговата кончина – на 24 април 2017 г. в дома им, след продължително боледуване.

Романът, с който той става известен – „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет“ е публикуван през 1974 година в САЩ, след като бил отхвърлен от над 100 издателства. На българския пазар за първи път излиза през 1980 година. Сюжетът представлява едно пътуване с мотоциклети из Западните щати, което е предпоставка да се види връзката между баща и син. Отчасти автобиографична, книгата съдържа и препратки от периода, когато Пърсиг е бил диагностициран като шизофреник. Романът бързо става бестселър. Пърсиг споменава, че главният герой в него иска да реши конфликта между класическите ценности, които изграждат машината –0000339052-article2 например един мотоциклет и романтичните при карането му по американските пътища.

Роден в Минеаполис, Пърсиг бил с висок коефициент на интелигентност и завършил средното си образование на 15-годишна възраст. Има диплома по Философия и работил като технически редактор и учител по английски език, преди да бъде вкаран в болница поради умствено заболяване в началото на 60-те години. Неговата философия и лично изживяване по това време, включително пътуването с мотоциклети с най-големия му син Кристофър, са формирали ядрото на прочутата книга.

През последните 30 години от живота си Пърсиг живее в Южен Беруик, подпомаган от съпругата си Уенди и двете им деца.

По публикацията работи: Димитър Димитров – „Хеликон-Шишман“

3 Коментари

 1. Романът излиза на български още през 1980г.

 2. романът излиза на български през 1980г.

  • Иван Голев

   Благодарим, Пламене!
   Съжаляваме за глупавата грешка.

   лира.бг