Начало / Любопитно / Екологичният ни дълг се равнява на моралния

Екологичният ни дълг се равнява на моралния

Спорно е в кое сме по-безотговорни – в отношението към природата или помежду си
62010134_1981405041965611_4720564659151699968_o

Проблемите са по-стари и от президентстването на Тръмп – нали точно той заложи на картата, че ще дири екологична измама във всичко, което ни поднасят. Всъщност първопроходец точно в нихилизма към околната среда е друг президент – Вацлав Клаус, бившият чешки държавен глава, който дори издава книга преди 12 години, наречена „Синя, а не зелена планета”. Като виден критик на енвайроментализма, получава де що има антинагради.

Сещаме се за това покрай 5 юни – дата, посветена на околната среда. Фактът, че се отбелязва по инициатива на ООН още от 1974-а е показателен. Проблемите наистина не са от вчера.

Самият екологичен дълг – този път не като отнесено понятие, а във формата си на реален алгоритъм, се измерва от 1961-а. Фактите са красноречиви – ако тогава европейците са изразходвали ресурсите на природата едва на 13 октомври, то през настоящата 2019-а са го направили още на 10 май. С други думи, почти месец преди самия празник на околната среда.

Статистиците бързо изчисляват, че харчим, сякаш разполагаме с 2,8 планети. Сини, а не зелени.

Индексът се основава на дейности като риболов, управление на горите, строителство, но също и въглеродни емисии.

И сега обратно към празника – мисията на Световния ден на околната среда е да ни извади от апатията. За това намеква и най-голямата българска иницатива – почти цял ден в Южния парк на София ще се говори и ще се демонстрират практики, целящи да осъзнаем, че сме част от една среда, която повлияваме с всяко наше действие. Мило и симпатично ще е да разберем колко са важни прилепите или пък как можем да изплетем от боклуци нещо скъпоценно. Ще се събират и текстилни отпадъци – в София и още седем града.

ТРИ ИДЕИ ДА ОБЪРНЕМ НЕЩАТА НАОПАКИ

ТРИ ИДЕИ ДА ОБЪРНЕМ НЕЩАТА НАОПАКИ

eko

Нашият начин е чрез книгите. Предлагаме ви няколко, които наистина търсят нова парадигма, като се опитват да ни вдъхновят за различен начин на живот. Може пък да се превърнат и във вашия тревожен сигнал за промяна – например една „Човекът в търсене на смисъл” от Виктор Франкъл. Малката книжка е урок по духовно оцеляване. Хуманизъм − това предлага най-вече авторът, който е претърпял ужасите на концлагерите.

Връщането към корените също е път да преоткрием ценното – как да го направим подсказва Клариса Пинкола Естел. Наричат нейната „Бягащата с вълци” библия за жени, но всъщност книгата е истински феномен в областта на духовното пробуждане. Точно натам води и Робърт Пърсиг със своята „Дзен или изкуството да се поддържа мотоциклет”. Отговори как да живеем – това предлага писателят. Някои от тях търсим цял живот, а истината е, че сърцето ги знае.

Идеята на всичко това е от длъжници на природата да станем нейни отговорни стопани. Чрез хуманизъм, чрез собствените си инстинкти или пък с осъзнаване. Чудесна рецепта, която е изпълнима с прекрасни книги. Нека това е вашето дневно меню. И душата ще е сита!

Прекрасна селекция за Световния ден на околната среда са ни подготвили и от Хеликон. Разгледайте я!

Книги, които променят гледната точка, предложи Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

lenost

Автори, които са ни на сърцето: Роалд Дал, Агата Кристи, Смирненски

Разтваряме с любов книгите на рождениците Имената на седмицата са на световни и родни автори …