Начало / Любопитно / Екологичният ни дълг се равнява на моралния

Екологичният ни дълг се равнява на моралния

Спорно е в кое сме по-безотговорни – в отношението към природата или помежду си
62010134_1981405041965611_4720564659151699968_o

Проблемите са по-стари и от президентстването на Тръмп – нали точно той заложи на картата, че ще дири екологична измама във всичко, което ни поднасят. Всъщност първопроходец точно в нихилизма към околната среда е друг президент – Вацлав Клаус, бившият чешки държавен глава, който дори издава книга преди 12 години, наречена „Синя, а не зелена планета”. Като виден критик на енвайроментализма, получава де що има антинагради.

Сещаме се за това покрай 5 юни – дата, посветена на околната среда. Фактът, че се отбелязва по инициатива на ООН още от 1974-а е показателен. Проблемите наистина не са от вчера.

Самият екологичен дълг – този път не като отнесено понятие, а във формата си на реален алгоритъм, се измерва от 1961-а. Фактите са красноречиви – ако тогава европейците са изразходвали ресурсите на природата едва на 13 октомври, то през настоящата 2019-а са го направили още на 10 май. С други думи, почти месец преди самия празник на околната среда.

Статистиците бързо изчисляват, че харчим, сякаш разполагаме с 2,8 планети. Сини, а не зелени.

Индексът се основава на дейности като риболов, управление на горите, строителство, но също и въглеродни емисии.

И сега обратно към празника – мисията на Световния ден на околната среда е да ни извади от апатията. За това намеква и най-голямата българска иницатива – почти цял ден в Южния парк на София ще се говори и ще се демонстрират практики, целящи да осъзнаем, че сме част от една среда, която повлияваме с всяко наше действие. Мило и симпатично ще е да разберем колко са важни прилепите или пък как можем да изплетем от боклуци нещо скъпоценно. Ще се събират и текстилни отпадъци – в София и още седем града.

ТРИ ИДЕИ ДА ОБЪРНЕМ НЕЩАТА НАОПАКИ

ТРИ ИДЕИ ДА ОБЪРНЕМ НЕЩАТА НАОПАКИ

eko

Нашият начин е чрез книгите. Предлагаме ви няколко, които наистина търсят нова парадигма, като се опитват да ни вдъхновят за различен начин на живот. Може пък да се превърнат и във вашия тревожен сигнал за промяна – например една „Човекът в търсене на смисъл” от Виктор Франкъл. Малката книжка е урок по духовно оцеляване. Хуманизъм − това предлага най-вече авторът, който е претърпял ужасите на концлагерите.

Връщането към корените също е път да преоткрием ценното – как да го направим подсказва Клариса Пинкола Естел. Наричат нейната „Бягащата с вълци” библия за жени, но всъщност книгата е истински феномен в областта на духовното пробуждане. Точно натам води и Робърт Пърсиг със своята „Дзен или изкуството да се поддържа мотоциклет”. Отговори как да живеем – това предлага писателят. Някои от тях търсим цял живот, а истината е, че сърцето ги знае.

Идеята на всичко това е от длъжници на природата да станем нейни отговорни стопани. Чрез хуманизъм, чрез собствените си инстинкти или пък с осъзнаване. Чудесна рецепта, която е изпълнима с прекрасни книги. Нека това е вашето дневно меню. И душата ще е сита!

Прекрасна селекция за Световния ден на околната среда са ни подготвили и от Хеликон. Разгледайте я!

Книги, които променят гледната точка, предложи Краси Проданов

Прочетете още

c48532ea5da1d111d4b5bbcffbe851bd

Книги с колело ще разнасят из Варна

Библиотеката там ще произвежда и ток Велосипед ще разнася книги от 4 април – инициативата …