Начало / Читателски дневник / 15 книги, благодарение на които ще знаете абсолютно всичко

15 книги, благодарение на които ще знаете абсолютно всичко

Книгите имат тази способност – да се превръщат в наш пътеводител за нещата от живота. Именно книгите са основата и на нашата цивилизация. В тях може да намерите най-важните вярвания, убеждения, концепции, които да разширят кръгозора ви. Ето 15 заглавия, които по чудесен начин правят точно това – ако сте ги прочели, вие сте брилянтен събеседник, забавен приятел, интелигентен партньор.

DSC_0137

 1. Класическа: „1984” на Джордж Оруел

„1984” е книга-предупреждение какво може да се случи, ако управляващите получат прекалено голяма власт над хората и техния живот. Книгата е написана през 1948 г. и показва Лондон през 1984-а. Описва тоталитарната държава, която следи непрекъснато гражданите си, опитва се да контролира дори мислите им, също тяхната вяра…

Някои от предсказанията на Оруел са факт в наши дни. В „1984” например навсякъде има камери. Огледайте се около себе си днес…

В геополитически план пък цели страни вървят по описания от Оруел път. За пример може да посочим подготвяния „президентски” референдум в Турция. Макар че чудесата в Анкара са далеч от стилния свят на Оруел.

 1. Непреходна: „Да убиеш присмехулник” от Харпър Ли

Само през първата седмица след издаването на този вечен роман са продадени повече от милион екземпляра от него. Впоследствие печели и наградата „Пулицър”.

Харпър Ли слага фокуса върху няколко много важни теми от ония години. На първо място, това е расизмът, също и родителството. Събитията се развиват в градче на американския щат Алабама.

Досега „Да убиеш присмехулник” е преведена на повече от 40 езика, повече от 40 милиона пък са продадените книги.

Расизмът е някъде в мозъчната ни кора и днес –смесените чувства по адрес на бежанците у нас са прекрасен пример за това. Пред криза е изправено и родителството, пък и цялата обществена система. Явно има какво да научим и сега от голямата Харпър Ли…

f543efef574dd8322ed363c476737cab

 1. Популярна: „Хари Потър и философския камък” на Дж. К. Роулинг

Една от най-разпространените дискусии, касаещи цялата поредица, е дали Джоан Роулинг действително е създала книгите за деца. Факт е обаче, че поколението, израснало с момчето-магьосник, започна да чете именно заради неговата история. Така че в културно отношение отпечатъкът на първоначално седемте заглавия е наистина много, много голям. На всичко отгоре последваха и филмите и така Хари Потър окончателно се затвърди като модерен феномен в попкултурата. Прочели ли сте приключенията му, ще разбирате другите около вас по-лесно.

 1. Въодушевяваща: „Властелинът на пръстените” Дж. Р. Р. Толкин

Книгата е класика, филмите – също. Толкин създава Вселена, изучаването на която може да се превърне в хоби за цял живот. Едно е да гледаш „Властелинът…” ей така, за забавление, друго е да се спуснеш в символното ниво, което е заложено буквално на всяка крачка.

При писателят например от изключителна важност са числата. Най-магичният предмет – пръстенът, е обгърнат от невероятна сила. Всъщност книгата е превърната в приказка история на философията, на изкуството и религията. На човешките ни стремежи.

 1. Покъртителна: „Дневникът на Ане Франк”

Личните бележки на едно еврейско момиче са сред най-важните свидетелства за Втората световна война. Ане Франк в наши дни е събирателен образ за това колко сме уязвими пред злото. За стойността на мира.

След излизането на книгата през 1947 г. мнозина мислят, че тя е художествена измислица. Според критиците 13-14-годишно момиче не е способно на толкова зрели мисли и заключения. Но светът на Ане Франк е искрен и чист. Историята й напомня на възрастните, че от техните неразбирателства страдат децата. Дори умират… Затова тази книга ни е настолна и днес. Свети като червена лампичка и напомня, че мирът е крехък, единствената му храна е любовта.

charles-darwin-n-r-ibackgroundz-com

 1. Превратна: „Произход на видовете”, Чарлз Дарвин

Научният труд не е нещо, което да разтворите ей така, в метрото, но съдържа корена на една от най-популярните теории за произхода ни. Дарвин пише книгата си, докато пътешества с кораба „Бийгъл”. Събира доказателства и оформя възгледа си, като едновременно с това го запечатва по страниците на „Произход на видовете”.

А трудът е важен, защото допълва образоваността ни в областта на една от най-дискутираните теми. На базата на прочетеното можете да продължите да търсите истината и да надграждате познанията си.

 1. Основополагаща: „Кратка история на времето”Стивън Хокинг

Всъщност Хокинг описва всичко, което се повтаря до безкрай във фантастичните романи. Разказва ни за пътешествия във времето, дори за това как е възникнал Космосът.

„Кратка история на времето” излиза през 1988 г. От една страна, тя затвърждава славата на самия Хокинг, а от друга – дава отговор на много от въпросите, които наричаме вечни.

Четете книгата в собствен ритъм, не се насилвайте. Дайте си време да осмислите отделните идеи. А най-хубавото на „Кратка история на времето” е това, че после имаш желание да я обсъдиш с приятел. Да говориш, да коментираш, да цитираш. А това е точно характеристика на изключителното четиво. Онова, което се запомня за цял живот.

 1. Вдъхновяваща: „Кратка история на почти всичко” от Бил Брайсън

Казват, че мястото на „Кратка история…” във всяка добра домашна библиотека е запазено… Един от доводите е, че Бил Брайсън, авторът й, всъщност няма нищо общо с науката. И той като нас просто е бил любопитен човек, който един ден решил, че ще намери отговор на всички въпроси, които го интересуват. Затова и усещането, докато четем „Кратка история…” е, че сякаш е написана именно за нас. Това я прави изключителна! И да, дава отговорите, които сами търсим…

sun-tzu-supply-chain

 1. Непреходна: „Изкуството на войната” на Сун Дзъ

Уникалната стратегия на Сун Дзъ е създадена преди 26 века, обаче стана абсолютен бестселър в „Хеликон” през 2016-а. Парадоксът има лесно обяснение – военният стратег Сун Дзъ всъщност описва философията, заедно с това психологията на успеха. А пътят към това да спечелиш е еднакъв и в древността, и днес. Пак еднакво силно се стремим към успеха – тогава и сега. Така че тази книга просто ни е повече от необходима. Тя е задължителна!

 1. Превратна: „Дзен или изкуството да се поддържа мотоциклет”Робърт М. Пърсиг

През 70-те години тази книга причинява голяма шумотевица. Причината е в това, че тя подхожда революционно и към постиженията на литературата, и към научните открития, пък и към философските идеи. Създадена е под формата на пътен дневник и наистина вдъхновява да тръгнеш на път – според автора само така можеш да откриеш непреходните ценности. Няколко поколения вече откриват себе си благодарение на „Изкуството да се поддържа мотоциклек”. Книгата възпитава вкус към финото, към благородното. Пък и напомня, че всеки от нас крие Вселена. И ни помага да я изразим.

 1. Затрогваща: „Последната лекция” на Ранди Пауш

Пауш преподава в американски университет компютърни науки, когато един ден разбира от медицински изследвания, че му остават шест месеца живот. Държи реч пред своите студенти, която натрупва толкова популярност, че ученият я превръща в тази книга. В нея по един необикновен начин отговаря на въпроса какво можем да оставим след себе си. Безценното по страниците е фактът, че то е реалистично, изживяно… Просто Пауш се разделя с живота по този начин – отваряйки и нашите очи. Пълнейки сърцата ни, та да не пропускаме дните си оттук до края. А когато той дойде, да го посрещнем с усмивка.

 1. Красива: „Ромео и Жулиета”Уилям Шекспир

Ромео и Жулиета от векове са нарицателно, но какво точно знаем за тях… Къде другаде да потърсим информация, ако не от извора… Уникалното в изградените от Шекспир образи е, че те стават част от всяка вълна в изкуството, във всяко ново течение и жанр. И така вече повече от 400 години. А това е добра причина да прочетем и оригиналната им история.

stevejobs1

 1. Превратна: „Стив Джобс” на Уолтър Айзъксън

Това е концентриран вариант на културата, в която живеем. На достиженията, които всеки ден ползваме. Един от най-креативните умове на времето ни, Джобс е лидер, който вдъхновява за нови открития, за непрестанна промяна, за непрекъснато израстване. Житейският му пример е най-силно вдъхновение за всичко това. Сред полезните страни на този труд е и това, че ще навлезете сравнително лесно в света на технологиите. Ще се запознаете с приятелите на Стив Джобс, с неговите колеги и дори със семейството му. Безспорно, това е заглавие, което много, много ще ви обогати.

 1. Полезна: „Как да печелим приятели и да влияем на другите”, Дейл Карнеги

Да можем да общуваме с другите, това е безценно. Дейл Карнеги обаче ни учи на много повече – той помага да изявим лидера в себе си, да направим така, че хората да чуват гласа ни. Правилата му са лесни и доказано успешни. Нужна ви е единствено волята да ги следвате. Да ги прилагате ден след ден.

Помагалото за общуване на американеца е бестселър в продължение на десетилетия. Това само доказва колко успешна е книгата – и колко вярно е съдържанието й. Лесно ще се убедите в това и вие.

 1. Помагаща: „Интелигентният инвеститор” от Бенджамин Греъм

По правило трудът на Греъм попада сред десетте най-важни бизнес заглавия. Полезна е обаче за много по-широк кръг от хора, защото учи как да гледаме на собствените си финанси. Предлага ни модела, по който функционира днешният свят.

Книгата е написана крайно разбираемо – сигурно заради това продажбите надхвърлят милион екземпляра. Впуснете се по страниците, за да развиете още една страна от себе си, способността си да инвестирате и печелите. Книгите ни дават и тази възможност. Помагат ни да живеем наистина добре.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

07

Откровено от кухнята на новия превод на „1984”

Светлана Комогорова – Комата Един често задаван въпрос неизменно ме озадачава: „Това нали вече е …

Един коментар

 1. Извинете ме, но не мога да повярвам, или приема, че сте използвали думата „Инспирираща“ вместо нашата „Вдъхновяваща“, която е толкова красива и благозвучна. Аз харесвам английският език и си признавам, че използвам „побългарени“ версии, но се старая да ги използвам само, когато е наложително или в случаи когато трябва много да обяснява, за една-две думи. Но просто не мога да приема, че в официална публикация/статия и то точно Вие го правите при наличие на абсолютен аналог в нашата лексика.