Начало / Любопитно / Местата, на които се раждат шедьоврите

Местата, на които се раждат шедьоврите

Много от големите писатели се вдъхновяват от наглед прости детайли, за да напишат любимите ни книги. Един от най-въздействащите фактори си остава мястото, на което идва вдъхновението…

miscia_mark_twain

Хъкълбери Фин се ражда в беседка

Елмайра е сред любимите кътчета на Марк Твен. Градчето и сега е малко, а си го представете преди повече от сто години…

Има защо известният писател да се чувства добре тук. От Елмайра е всъщност съпругата му Оливия. Уютното място го предразполага да създаде една от най-хубавите си творби. При това Марк Твен пише „Приключенията на Хъкълбери Фин” почти сред природата – в негово убежище се превръща беседка в семейната ферма. Днес на същото място се намира кампус на колеж, а една от знаменитостите на Елмайра е не писателят, ами точно… съпругата му.

img_3554

Слонска къща приюти таланта на Дж. К. Роулинг

Ако имате път към Единбург, непременно се отбийте в The Elephant House. Кафенето едва било отворило, когато създателката на Хари Потър се влюбила в романтичната му атмосфера. Избирала всъщност задното помещение, от което се разкрива чудна гледка към замъка на Единбург.

В The Elephant House по всяка вероятност се ражда и самият Хари Потър. Аналите обаче мълчат колко кафе и чай е изпила Джоан, докато е създавала класическия вече образ на детето-магьосник.

А славното кафене е любимо място и на други автори – например Иън Ранкин и Алегзандър Маккол Смит. Може би тайната на вдъхновението на всички тях е в кафето, което The Elephant House сервират.

miscia_virginia_woolf

Английската провинция също е вдъхновение

За Вирджиния Улф Съсекс е и уютно щастливо местенце, и извор на трагедия… Още от юношеските си години тя обича да съзерцава природата. Затова е логично, че книгите си пише най-вече на усамотение и под акомпанимента на птиците. Извънградската къщичка с градина й предлага всичко това… Лошото е, че при една от депресиите й се чувства толкова самотна, че пълни джобовете си с камъни и търси водите на река Оуз. Творчеството й обаче впечатлява и днес!

British novelist Ian Fleming (1908 - 1964) on the beach near Goldeneye, his Jamaica home, 23rd February 1964. (Photo by Harry Benson/Express/Getty Images)

Джеймс Бонд се ражда в Ямайка

В наше време островната държава дори има летище, което се казва „Ян Флеминг”. Бащата на Джеймс Бонд се заселва в Ямайка, след като сключва брак с местно момиче през 1952 г. Само година по-късно излиза и първата книга с герой Агент 007…

Имението, в което живеят, е пълно с мистика – в него има испански гроб, приличащ на око, а пък местността наоколо се казва „Златна глава”. В наши дни дома на Ян Флеминг е в центъра на скъп курорт, изникнал последните десетилетия.

img_9112

„Сбогом на оръжията” е започната над един автосалон

Хемингуей се настанява там само докато дочата новата си кола, с която да тръгне към Маями. Но животът му е приготвил и този път изненада. В Кий Уест писателят остава девет години…

Програмата му в градчето е повече от проста. Става в шест и пише до обяд. После ходи за риба с аверите, както бихме казали днес… Вечерите пък са посветени на експерименти в баровете.

Разбира се, писателят и съпругата му скоро зарязват малкото апартаментче и се местят в луксозна къща. Хемингуей обаче си харесва двуетажна пристройка отзад – там, заобиколен от растителност, написва най-хубавите си произведения.

p1140643

Оруел обожава Шотландия

Домът му всъщност е далеч от хората – на остров, който на шотландски би трябвало да се произнася като Джура. Мястото е известно с две неща – с това, че тук е написана „1984” и с превъзходното уиски…

Оруел се мести на острова в последния етап от живота си. Сигурно и най-важния, защото именно тогава се ражда прословутата му книга. Мястото е отчайващо самотно – дори и днес не привлича кой знае колко туристи. Според последното преброяване населението е 188 души. Чудесни условия да се роди шедьовър…

DSC_0047

Барака приютява Шоу

Писателят е известен с любовта си към селския начин на живот. Почти половин век прекарва в едно селце на 40 км от Лондон. Айът Сейнт Лорънс съществува обаче вече повече от десет века. Но най-голямата забележителност там днес е Shaw’s Corner – къщата на Шоу. Макар че е достъпна за всеки под формата на музей, тя не разкрива всички тайни на твореца. Истината е, че предпочитал да пише в най-обикновена дървена барака в задния двор. Така усещал как слънцето загрява тялото му и го вдъхновява за нови произведения.

moomintove

Малък остров обитават муминтролите

Туве Янсон оставя жилището си в Хелзинки заради малка къщичка на Кловхару – островче, на което прекарва почти 30 години от живота си. Всъщност поне летата, защото огромните вълни през зимата биха уплашили всеки един муминтрол… И в нейния случай обаче се повтаря валидното за всички любими автори… Колкото по-близо живеят до природата и до нещата от всекидневието, толкова по-запомнящи са творбите, които ни подаряват… За наше щастие.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

ef1c8fae4e5612c3130ebf824ce9d2c2

Симеон Василев: Журналистите са незаменими за достоверното обяснение на света

За връхлитащата ни събитийност, за журналистите – онези бойци, които винаги са на първа линия, …