Начало / Любопитно / Местата, на които се раждат шедьоврите

Местата, на които се раждат шедьоврите

Много от големите писатели се вдъхновяват от наглед прости детайли, за да напишат любимите ни книги. Един от най-въздействащите фактори си остава мястото, на което идва вдъхновението…

miscia_mark_twain

Хъкълбери Фин се ражда в беседка

Елмайра е сред любимите кътчета на Марк Твен. Градчето и сега е малко, а си го представете преди повече от сто години…

Има защо известният писател да се чувства добре тук. От Елмайра е всъщност съпругата му Оливия. Уютното място го предразполага да създаде една от най-хубавите си творби. При това Марк Твен пише „Приключенията на Хъкълбери Фин” почти сред природата – в негово убежище се превръща беседка в семейната ферма. Днес на същото място се намира кампус на колеж, а една от знаменитостите на Елмайра е не писателят, ами точно… съпругата му.

img_3554

Слонска къща приюти таланта на Дж. К. Роулинг

Ако имате път към Единбург, непременно се отбийте в The Elephant House. Кафенето едва било отворило, когато създателката на Хари Потър се влюбила в романтичната му атмосфера. Избирала всъщност задното помещение, от което се разкрива чудна гледка към замъка на Единбург.

В The Elephant House по всяка вероятност се ражда и самият Хари Потър. Аналите обаче мълчат колко кафе и чай е изпила Джоан, докато е създавала класическия вече образ на детето-магьосник.

А славното кафене е любимо място и на други автори – например Иън Ранкин и Алегзандър Маккол Смит. Може би тайната на вдъхновението на всички тях е в кафето, което The Elephant House сервират.

miscia_virginia_woolf

Английската провинция също е вдъхновение

За Вирджиния Улф Съсекс е и уютно щастливо местенце, и извор на трагедия… Още от юношеските си години тя обича да съзерцава природата. Затова е логично, че книгите си пише най-вече на усамотение и под акомпанимента на птиците. Извънградската къщичка с градина й предлага всичко това… Лошото е, че при една от депресиите й се чувства толкова самотна, че пълни джобовете си с камъни и търси водите на река Оуз. Творчеството й обаче впечатлява и днес!

British novelist Ian Fleming (1908 - 1964) on the beach near Goldeneye, his Jamaica home, 23rd February 1964. (Photo by Harry Benson/Express/Getty Images)

Джеймс Бонд се ражда в Ямайка

В наше време островната държава дори има летище, което се казва „Ян Флеминг”. Бащата на Джеймс Бонд се заселва в Ямайка, след като сключва брак с местно момиче през 1952 г. Само година по-късно излиза и първата книга с герой Агент 007…

Имението, в което живеят, е пълно с мистика – в него има испански гроб, приличащ на око, а пък местността наоколо се казва „Златна глава”. В наши дни дома на Ян Флеминг е в центъра на скъп курорт, изникнал последните десетилетия.

img_9112

„Сбогом на оръжията” е започната над един автосалон

Хемингуей се настанява там само докато дочата новата си кола, с която да тръгне към Маями. Но животът му е приготвил и този път изненада. В Кий Уест писателят остава девет години…

Програмата му в градчето е повече от проста. Става в шест и пише до обяд. После ходи за риба с аверите, както бихме казали днес… Вечерите пък са посветени на експерименти в баровете.

Разбира се, писателят и съпругата му скоро зарязват малкото апартаментче и се местят в луксозна къща. Хемингуей обаче си харесва двуетажна пристройка отзад – там, заобиколен от растителност, написва най-хубавите си произведения.

p1140643

Оруел обожава Шотландия

Домът му всъщност е далеч от хората – на остров, който на шотландски би трябвало да се произнася като Джура. Мястото е известно с две неща – с това, че тук е написана „1984” и с превъзходното уиски…

Оруел се мести на острова в последния етап от живота си. Сигурно и най-важния, защото именно тогава се ражда прословутата му книга. Мястото е отчайващо самотно – дори и днес не привлича кой знае колко туристи. Според последното преброяване населението е 188 души. Чудесни условия да се роди шедьовър…

DSC_0047

Барака приютява Шоу

Писателят е известен с любовта си към селския начин на живот. Почти половин век прекарва в едно селце на 40 км от Лондон. Айът Сейнт Лорънс съществува обаче вече повече от десет века. Но най-голямата забележителност там днес е Shaw’s Corner – къщата на Шоу. Макар че е достъпна за всеки под формата на музей, тя не разкрива всички тайни на твореца. Истината е, че предпочитал да пише в най-обикновена дървена барака в задния двор. Така усещал как слънцето загрява тялото му и го вдъхновява за нови произведения.

moomintove

Малък остров обитават муминтролите

Туве Янсон оставя жилището си в Хелзинки заради малка къщичка на Кловхару – островче, на което прекарва почти 30 години от живота си. Всъщност поне летата, защото огромните вълни през зимата биха уплашили всеки един муминтрол… И в нейния случай обаче се повтаря валидното за всички любими автори… Колкото по-близо живеят до природата и до нещата от всекидневието, толкова по-запомнящи са творбите, които ни подаряват… За наше щастие.

Прочетете още

HPBD_1320x678_WS_3

Хари Потър събира армия от магьосници днес

Излиза и нов алманах с пълна информация за серията Световният ден на книгите за Хари …