Начало / Свят / 7-годишно сирийче ще публикува мемоари

7-годишно сирийче ще публикува мемоари

8060474-4x3-940x705Седемгодишна бегълка от сирийска град Алепо ще напише книга, озаглавена „Dear World“ („Скъпи свят“), съобщи в. „Гардиън“. Бана Алабед ще разкаже за преживявания си в Сирия и за съдбата на нея и семейството й като бежанци, а книгата се планира да излезе от печат през есента. Самообявилото се за борец за мир момиче обяви новината в социалните медии, където е особено популярна.

„Щастлива съм да съобщя, че книгата ми ще бъде публикувана от издателство Simon & Schuster. Светът трябва да сложи край на войните във всички краища на света“, обяви тя пред своите 368 000 последователи в Туитър и още: „Надявам се, че книгата ми ще провокира света да направи нещо за децата и за всички хора в Сирия, ще донесе мир на всички деца по света, които днес живеят във война“.

Бана доби популярност през септември 2016 г., след като започна да пише в Туитър за преживяванията си в обсадения сирийски град. Документирайки въздействието на глада, въздушните атаки и гражданската война, тя привлече вниманието на последователите си с копнежа си по мирно детство и със страха за себе си и семейството й.

Момичето, което е почитател на Хари Потър, получи електронно издание на поредицата директно от Дж. К. Роулинг, след като миналия ноември писа, че не могла да се сдобие с хартиено копие. През декември авторката на поредицата се включи в Туитър кампанията с хаштаг #WhereisBana, която целеше да упражни натиск върху официалните власти да открият семейство Алабед, след като Бана рязко изчезна от онлайн пространството. По-късно стана ясно, че семейството е било евакуирано от Алепо.

Бана използва акаунта си, за да моли за мир президента на Русия Владимир Путин, премиера на Великобритания Тереза Мей, президента на САЩ Барак Обама и сирийския им колега Башар Асад. В края на 2016 г. семейството й беше допуснато в Турция, където се срещнаха с президента Реджеп Ердоган и получиха разрешение да останат. Оприличават Бана на известната пакистанска активистка Малала Юсафзаи, която получи бежански статус във Великобритания, след като беше простреляна в ужасяваща терористична атака.

Според Кристин Прайд от издателство Simon & Schuster „Опитът на Бана надхвърля медийните заглавия, преминава отвъд политическата шумотевица и напомня на човечеството последиците от войната и изселването“. Подпомагана от англоговорящата си майка Фатма, младата активистка разгоря нова полемика през февруари с видео, адресиращо Доналд Тръмп и забраната му за достъп до САЩ на граждани на няколко мюсюлмански държави. В посланието си Бана пита президента дали я смята за терорист и изпитвал ли е някога глад. Въпреки това видео тя подкрепи въздушните удари на Америка над Сирия.

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

harry

„Хогуортс“ също мина на онлайн обучение

Училището от книгите за Хари Потър се пренесе в нов сайт В съзвучие със ситуацията …