Начало / Свят / 7-годишно сирийче ще публикува мемоари

7-годишно сирийче ще публикува мемоари

8060474-4x3-940x705Седемгодишна бегълка от сирийска град Алепо ще напише книга, озаглавена „Dear World“ („Скъпи свят“), съобщи в. „Гардиън“. Бана Алабед ще разкаже за преживявания си в Сирия и за съдбата на нея и семейството й като бежанци, а книгата се планира да излезе от печат през есента. Самообявилото се за борец за мир момиче обяви новината в социалните медии, където е особено популярна.

„Щастлива съм да съобщя, че книгата ми ще бъде публикувана от издателство Simon & Schuster. Светът трябва да сложи край на войните във всички краища на света“, обяви тя пред своите 368 000 последователи в Туитър и още: „Надявам се, че книгата ми ще провокира света да направи нещо за децата и за всички хора в Сирия, ще донесе мир на всички деца по света, които днес живеят във война“.

Бана доби популярност през септември 2016 г., след като започна да пише в Туитър за преживяванията си в обсадения сирийски град. Документирайки въздействието на глада, въздушните атаки и гражданската война, тя привлече вниманието на последователите си с копнежа си по мирно детство и със страха за себе си и семейството й.

Момичето, което е почитател на Хари Потър, получи електронно издание на поредицата директно от Дж. К. Роулинг, след като миналия ноември писа, че не могла да се сдобие с хартиено копие. През декември авторката на поредицата се включи в Туитър кампанията с хаштаг #WhereisBana, която целеше да упражни натиск върху официалните власти да открият семейство Алабед, след като Бана рязко изчезна от онлайн пространството. По-късно стана ясно, че семейството е било евакуирано от Алепо.

Бана използва акаунта си, за да моли за мир президента на Русия Владимир Путин, премиера на Великобритания Тереза Мей, президента на САЩ Барак Обама и сирийския им колега Башар Асад. В края на 2016 г. семейството й беше допуснато в Турция, където се срещнаха с президента Реджеп Ердоган и получиха разрешение да останат. Оприличават Бана на известната пакистанска активистка Малала Юсафзаи, която получи бежански статус във Великобритания, след като беше простреляна в ужасяваща терористична атака.

Според Кристин Прайд от издателство Simon & Schuster „Опитът на Бана надхвърля медийните заглавия, преминава отвъд политическата шумотевица и напомня на човечеството последиците от войната и изселването“. Подпомагана от англоговорящата си майка Фатма, младата активистка разгоря нова полемика през февруари с видео, адресиращо Доналд Тръмп и забраната му за достъп до САЩ на граждани на няколко мюсюлмански държави. В посланието си Бана пита президента дали я смята за терорист и изпитвал ли е някога глад. Въпреки това видео тя подкрепи въздушните удари на Америка над Сирия.

 

Прочетете още

g

Дж. К. Роулинг ядоса и лигата по куидич

Измисленият от нея спорт сменя името си в САЩ Известната писателка съгреши, заявявайки преди време, …