Начало / Любопитно / Не правете това в книжарницата!

Не правете това в книжарницата!

Academic-BookstoreРазбира се, има очевидни неща, като например да не крадете книги, да не ги гризете или облизвате, да не ги изнасяте от книжарницата дори за малко и да не зарязвате недоядена храна по рафтовете. Но ето няколко съвета от сайта www.bookriot.com за добре възпитани читатели, посещаващи книжарница.

  1. На оставяйте книги където ви падне

Да откриеш Агата Кристи в научния сектор, кулинария сред мистериите и Лемъни Сникет при любовните романи не е приятно – те не трябва да са там, затова връщайте книгите от мястото, от което сте ги взели, а не където ви падне. Ако сте забравили откъде сте взели книгата, можете да я върнете лично на книжар или да я оставите на касата. Със сигурност продавачите на книги ще предпочетат да върнат кулинарните книги на мястото им, отколкото да ги намерят при поезията.

  1. Не се пазарете

Да, често онлайн има големи намаления, но не е нужно да се пазарите с книжаря, особено след като той е намерил книгата, която търсите. Ако обясните за намалението в някой сайт, означава, че сте използвали услугите на книжарницата, само за да разгледате книгата, а после да я купите от друго място. Продажбата на книги също е бизнес, но все пак не е като магазин за дрехи или обувки, в който само пробвате.

  1. Не заемайте пътеките

Знаем, че книгите са прекрасни и че често се нуждаете от няколко страници, за да разбере точно това ли е вашето четиво, но за това често в книжарниците има специални места. Ако стоите пред един рафт достатъчно дълго, има голяма вероятност да попречите на книжар да го нареди или на друг читател да си избере книга от него. Също толкова неуместно е, ако си придърпате стол от зоната за четене и се настаните между щандовете.

  1. Книжарницата не е място за проучване

Да, за това служат библиотеките. Да вземеш 20-ина книги от рафтовете и да ги монополизираш за няколко часа без никакво намерение да ги купиш е грубо. Приемливо е да почетеш от книгата, преди да я купиш, но не е същото да я прочетеш цялата, като през това време не даваш възможност на никой друг дори да я разгледа (което е още по-неприятно, когато става дума за книги в малки тиражи и с единично зареждане).

  1. Ако повредите книга, предупредете

Можете дори да излъжете, като заявите, че така сте намерили книгата. Ако разлеете кафе върху Джейн Остин, не я крийте обратно на рафта. Въпреки че правилото е „Който чупи – купи”, книжарите знаят, че това рядко се случва. Но ще са признателни да знаят, ако от някой том липсват страници, преди да се сблъскат с недоволен купувач, който вече е купил повредената книга. Това важи за всичко друго в книжарницата. Ако счупите рафт (да, има хора, които се катерят по рафтовете), предупредете, дори ако решите да скриете кой го е направил. Така книжарите няма да се натъкнат на непредвидената ситуация точно в края на работното време.

Прочетете още

Stodola

Хамбар, пълен с книги, очаква посетители насред гората

Книжарницата е като от някоя приказка Rodgers Book Barn или Книжният хамбар на Роджърс, както …