Начало / Любопитно / Истинският списък на Шиндлер отново на търг

Истинският списък на Шиндлер отново на търг

2000Един от официалните документи, използвани от германския индустриалец Оскар Шиндлер, за да спаси над 1,200 евреи по време на Втората световна война, се продава на търг.
Той е един от седемте документа, написани с помощта на неговия счетоводител Ицхак Щерн.
Списъкът излиза на търг в аукционната къща Moments In Time в Калифорния, която специализира в продажбата на рядко срещани документи.
Той е с дата 18 април 1945 г., състои се от 14 страници и съдържа имената на 801 евреи – мъже, които работят във фабриката на Шиндлер.
Шиндлер успял да спаси много евреи чрез своята фабрика, която произвеждала „важна за войната продукция“. Това му позволявало не само да завърже изгодни търговски контакти, но също и да привлече еврейски работници, стоящи под контрола на СС.
Въпреки че документът е изключително рядък, сумата от 2,4 милиона е по-ниска от цената му на 29 юли 2013г. , когато той беше пуснат на търг за около 3 милиона долара.
Историята на Шиндлер е разказана във филма “Списъкът на Шиндлер”, продуциран от Стивън Спилбърг по едноименната книга на австралийския писател Томас Кинийли.

4 Коментари

  1. Богдана Петрова

    Искам да попитам дали я имате все още в наличност ?

    • Елена Бойчинова

      За съжаление, това заглавие е с изчерпан тираж!

  2. Богдана Петрова

    Искам да попитам, дали книгата я имате все още в наличност ?

    • Елена Бойчинова

      За съжаление, това заглавие е с изчерпан тираж!