Начало / Интервюта / Хюга е споделената радост от малките неща в ежедневието

Хюга е споделената радост от малките неща в ежедневието

205414_b„Малък наръчник по Хюга“ бихме поставили на видно място вкъщи не само заради визията му. Съдържанието на хюга е онова, заради което и ние, българите, обичаме да си стоим у дома, понякога без го осъзнаваме. „Да си сгушен на топло, когато навън е студено“ − това е един от най-запомнящите се цитати тук. Подреденият живот не ни е присъщ. Но сплотените, затворени общности – да. Затова глобалният свят се отвори за Хюга, във Великобритания на всяка минута се продава по един екземпляр от тази книга, китайците също практикуват хюга, а в самата Дания на всяка крачка има някакъв знак от хюга културата. За автора Майк Викинг знаем, че е изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген. Какво е важно за хората там обаче, които живеят в държава с ниско ниво на стрес и минимум престъпност, въпреки климата с преобладаващи минусови температури. За това си говорим с Десислава Добрева от Издателска къща „Хермес“, в една истинска хюга атмосфера – на по чаша горещо кафе и на фона на запалени свещи.

Трудно се превежда понятието „хюга“. Как можеш да го определиш?

Хюга е щастие и вътрешен мир, тя е за всеки – тук и сега. Хюга е лесно постижимата, споделена радост от малките неща в ежедневието.

„Малък наръчник по хюга“ не е само теория, на какво ни учи той?

В книгата ще намерите интересни идеи, с които да приложите хюга навсякъде. В делничните и почивните дни, по празници и в различните сезони, у дома и на работното място. Хюга са нещата, които ни заобикалят. Четеното на хубава книга е важен акцент във философията на хюга.

Armchair and footrest in front of tiled fireplace. Pillow and blanket and a cup of tea. Big soft rug on the floor.

Колко важна е светлината?

Хюга е невъзможна без свещи. В този наръчник има доста идеи как да ги използваме, също как да приглушим осветлението, за да си създадем незабравими хюга моменти. Всичко това е много добре илюстрирано, на всички читатели ще им е интересно да научат как датчаните използват лампи и свещи, за да си създадат комфорт и удоволствие.

Но хюга не е само интериор, нали, каква роля имат хората тук?

Твърди се, че социалните контакти имат решаваща роля за постигането на вътрешна хармония – срещите с приятели, разказването на спомени, всички те са хюга.

А ако съм един интроверт, който не обича да кани гости, това как кореспондира с хюга?PG 129

И сами можем да си направим хюга атмосфера – когато сме отпуснати под меко одеялце или върху удобна възглавничка, с любима книга – по несравним начин може да го изживее всеки.

Каква функция има храната в хюга?

Това особено ще се хареса на хората, защото хюга залага на храна, която е вкусна и калорична – торти, пасти, въобще тестените изделия. Заедно с напитки, които са топли – кафето и чаят са предпочитани в хюга.

Има ли сезон, който е предпочитан за хюга?Pillows and blanket stacked on bench in bedroom

По-благоприятна за хюга е зимата, но в книгата на Майк Викинг има отделна глава, посветена на лятото. Както пише той – въпреки, че лятото не предполага използването на свещи и камини, този сезон също може да бъде хюга. Лятото се олицетворява с прясно окосена трева, слънчев загар, аромат на слънцезащитен крем и солена вода. Те също са хюга. Както и моментите, прекарани с красотата и спокойствието на природата.

Има ли специални предмети, които трябва да си купим за хюга, все пак стандартът в Дания е различен в сравнение с България?

Хюга категорично отрича луксозни предмети и скъпи материали, тя се опира на всичко, което ни заобикаля, просто трябва да се огледаме и да му се насладим максимално.

Разговора води Людмила Еленкова

Прочетете още

https___www.dr.dk_images_crop_2016_02_05_1454674585_scanpix-20060124-104530-4 (1)

Вълшебното скандинавско умение да разказваш

Детските истории на Оле Лун Киркегор са в най-добрите традиции 80-годишнината от рождението му ни …