Начало / Свят / Най-добрата писателка на Севера е датчанка

Най-добрата писателка на Севера е датчанка

Авторката е същинска литературна икона в страната си
Nordiska rådets session i Helsingfors 2022
Nordiska rådets session i Helsingfors 2022

Солвей Бале получи Наградата за литература на Северния съвет – при това в юбилейната шестдесета година на приза. Изборът пада върху нея заради Om udregning af rumfang I, II og III, публикувани от началото на века ни до 2021-а от собственото ѝ издателство Pelagraf.

Самата тя е литературовед и психолог, като дълги години пътува по света. Живее последователно в Канада, САЩ, Австралия и Франция. Дебютира на литературната сцена през 1986 и веднага печели място сред новаторите в писането. Елементите на постмодернизъм в книгите ѝ се харесват на критиката, като авторката е включена и в задължителната литература на учениците в своята страна. Любима тема за по-специални разработки е и на студентите.

Само че през новото столетие охлажда ентусиазма на своите читатели – Солвей Бале публикува изключително рядко. Om udregning af rumfang, която сега е на фокус, се състои от общо седем части. Бале замисля книгата още през 1987-а, но досега са излезли само първите три тома. „Майсторско постижение, което бележи завръщането на Солвей Бале не само сред хубавата датска и северна литература, но и в европейската” – това са думите, с които се връчва сега приза на Северния съвет.

Сюжетът на заслужилата внимание Om udregning af rumfang ни води при необичайно семейство – двама съпрузи се будят непрестанно в един и същи ден, 18 ноември. При това бизнесът им е със стари книги от… 18. век. Единствено Тара обаче помни всичко. Опитите ѝ да пробие този възел във времето и живота остават безуспешни. Сюжет, който прилича например на видяното във филми като „Омагьосан ден”, „Руски кукли” или пък „50 първи срещи”, само дето Солвей Бале го допълва с любимия си постмодернизъм.

nordisk_raads_litteraturpris_2022

60-годишната писателка живее в изолация, като рядко се появява на обществени места. Не публикува и свои снимки. Сравнявана е като значение с други важни автори от 80-те и 90-те на миналия век – Сузане Брьогер, Иб Микаел, Петер Хьог, Йенс Кристиан Грьондал

 

Информация и снимки: Nordic Council и Faaborg-Midtfin Bibliotekerne

Прочетете още

b0a7c8bd82e0205bbc33554e0da83b18

Творци от цял свят почитат Франц Кафка

Книгите му от гледна точка на нашето съвремие премерват те Писателят си отива от света ни …