На фокус
Начало / Критика / „Пасиансът на Карла“, който пренареди света

„Пасиансът на Карла“, който пренареди света

„Пасиансът на Карла“ е роман от едно по-спокойно време, в което живее Рене Тофт Симонсен – датска  манекенка от близкото минало. Любопитна съдба има както авторката, така и нейната героиня, всъщност в детството си двете са 233631_bкопия една на друга. Рене Симонсен дефилира по подиумите и позира за кориците на световни марки през осемдесетте години, сгодява се за Джон Тейлър – басиста на британската група „Дюран Дюран“, но внезапно зарязва всичко – и моделството и предстоящата сватба, и започва да учи психология. Лайфстайл изданията от онова време коментират, че красавицата е била разочарована от фалша в модната индустрия.

Днес 57 – годишната датчанка е щастливо омъжена пак за музикант, има три деца и добро признание в родината си. Рене подпомага много социални каузи, свързани с детското психично здраве, а „Пасиансът на Карла“ потвърждава уменията ù. През 2007 г. томчето печели наградата „Книга на годината“ от книгоиздателския бранш в Дания, филмирана е и се превръща в поредица от още пет романа.

Историята разказва за момиче на девет години, дете на разведени родители, което не може да приеме 167507560_207302707782242_6913239183306161566_nновото си семейство и сърдита бяга от къщи при… местните клошари. Емоциите на Карла са представени като низ от приключения и правдоподобни случки на улицата, но идеята зад тях е възпитанието, изразено с ето такива мъдри изречения – „Ако бягаш всеки път, когато някой не спази уговорка с теб, ще се наложи да бягаш до края на живота си“.

Романът излиза с твърди корици, с оригиналните илюстрации на Ларс Габел, преводът от датски е на Ева Кънева, а чудесното му оформление го прави подходящ за подарък и за всяка домашна библиотека.

Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

237886_b

Пол Теру щастлив из Мексико

„В равнината на змиите“ звучи плашещо, ако не четем по-дребния шрифт, тоест не гледаме къде …