Начало / Любопитно / Десетте най-големи книжни сделки на всички времена

Десетте най-големи книжни сделки на всички времена

 

la-172267-ca-0521-james-patterson-feature-jlc-06.j-20120527Миналата седмица стана ясно, че с договор за над 60 милиона долара семейство Барак и Мишел Обама счупиха всички рекорди за най-скъпо продадени авторски права за книги. Ето кои са десетте най-големи сделки на книжния пазар за всички времена, събрани от в. „Гардиън“.

 

Седемнайсет книги на Джеймс Патерсън – 100-150 милиона долара

Кога: 2009 г.

Защо: Това си е грабеж. Средно на година Патерсън продава по около 20 милиона книги. За две години той носи на издателите си около 500 милиона долара. Така че тази сделка за 11 книги за възрастни и 6 за деца си е обир. Но някога известният с размазващите си трилъри Патерсън сега е дори по-популярен с управлението на издателска фабрика, част от която е империята му от млади, запалени писатели, пишещи книги, върху които Патерсън да сложи името си. Вероятно звучи цинично, но работи.

 

Три книги от Кен Фолет – 50 милиона долара

Кога: 2008 г.

Защо: Издателство Penguin плати по 16.5 милиона долара за всяка от трите книги от поредицата „ХХ век“. Към онзи момент Фолет вече беше автор на исторически бестселъри, всеки от които носеше потенциала на холивудски блокбъстър. Първата книга от трилогията му „Крахът на титаните“ се продаде в 2 милиона копия само през първите 10 седмици след излизането си. От друга страна, милиони домакинства се сдобиха с 1000-страничната тухла, която може да служи още като преспапие или като защита срещу нападатели, така че си струва инвестицията.

 

„Crossing the Threshold of Hope“, мемоарите на папа Йоан Павел II – 8.5 милиона долара

Кога: 1994 г.

Защо: Инвестицията на издателство Knopf се изплаща, а реалната й стойност към днешна дата е около 21 милиона долара. Теологическите разсъждения на папата са преведени на 40 езика, а само в Италия са продадени над 1 милион копия. Единственият въпрос е за какво е похарчил папата това състояние.

 

„Моят живот“ на Бил Клинтън – 15 милиона долара

Кога: 2004 г.

Защо: Една конкретна „случка“ от мандата на Клинтън вероятно е подбудила издателите от Knopf да сключат сделката. Но ако очаквате точно тези интимни детайли, се подгответе за 1000 страници документалистика от живота на Клинтън като дете в Арканзас до годините му в Белия дом. Джордж Буш веднъж се пошегува, че страниците са всъщност 10 000, но това вероятно е защото завижда, тъй като неговите мемоари му донесоха само 7 милиона долара.

 

Hard choices“ на Хилари Клинтън – 14 милиона долара

Кога: 2014 г.

Защо: Вероятно издателите са се надявали да бъде разнищена загубата на вътрешнопартийните избори от Обама през 2008 г. Вместо това те получиха 600-странична реклама за кампанията на Клинтън през 2016 г. Дали си струваше парите беше спорно – продажбите спаднаха с 43% още през втората седмица и предположенията са, че издателите от „Simon & Schuster“ не са излезли на печалба.

 

„Born to Run“ на Брус Спрингстийн – 10 милиона долара

Кога: 2016 г.

Защо: Е, той е №1. Това е най-големият авансов хонорар за музикална биография, а сделката със сигурност е добра за издателите от „Simon & Schuster“, особено след откровените разкрития на музиканта за трудните му взаимоотношения с баща му и битката му с депресията. Книгата е наситена с изречения като „Депресията ми се разливаше като петролно петно сред морето на внимателно планираното ми съществуване“. И все пак той е №1.

 

„The Downing Street Years“ и „The Path to Power“ на Маргарет Тачър – 3.5 милиона паунда за двете книги

Кога: 1993 и 1995 г.

Защо: Рупърт Мърдок окуражава Желязната лейди да напише мемоарите си, още преди да е напуснала офиса на „Даунинг стрийт“. Синът й Марк се опитва да овладее сделката, мислейки си, че ще спечели между 8 и 20 милиона паунда. Мърдок, който се опитва да спечели изданието за притежаваните от него „HarperCollins“, полива надеждите на Марк със студена вода, казвайки „Пожелавам му успех, но не вярвам в него“. Както и предвижда, Тачър продава правата за книгите си на „HarperCollins“ за много по-малко.

 

„The Girl With the Lower Back Tattoo“ на Ейми Шумър – 9 милиона долара

Кога: 2015 г.

Защо: Вероятно сумата на мнозина се струва прекалено голяма, но книгата започва с глава със заглавие „Отворено писмо до моята вагина“. Критиците оценяват комедийната й колекция от текстове, но още повече аплодират сериозните теми като поставянето на диагноза множествена склероза на баща й, размислите й за контрола върху оръжията и сексуалното посегателство. Книгата влиза в класацията с бестселърите на „Ню Йорк Таймс“, но не е ясно дали издателите от „Simon & Schuster“ са успели да си върнат инвестицията.

 

„Вакантен пост“ на Дж. К. Роулинг – между 2 и 8 милиона паунда

Кога: 2012 г.

Защо: И двете цифри се обсъждаха в публичното пространство, но едно е сигурно – отминаха времената, когато Роулинг получаваше 2000 паунда в аванс (толкова й плащат за първите две книги от поредицата за Хари Потър). Това е първата книга на писателката след поредицата за малкия магьосник и първата й за възрастни, а критиката я възприема със смесени чувства, дори се чуват упреци, че използва цинични думи. Но едва ли на издателите от „Little, Brown“ им пука, защото никой не се съмнява във финансовия успех на изданието.

 

„Life“ на Кийт Ричардс – 7.3 милиона долара

Кога: 2010 г.

Защо: Само си изберете причина. Книгата е своеобразен каталог на всичко, което едно човешко същество може да си вкара в тялото. Книгата е написана с помощта на журналиста Джеймс Фокс и получава много добри отзиви за литературните си качества. А е и продадена в над 1 милион копия.

Прочетете още

stažený soubor

Романът-пророчество „1984” стана на 71 години

Книгата излиза в първите дни на юни 1949-а с логото на Secker&Warburg Ерик Артър Блеър, …