Начало / Без категория / Романът-пророчество „1984” стана на 71 години

Романът-пророчество „1984” стана на 71 години

Книгата излиза в първите дни на юни 1949-а с логото на Secker&Warburg

george-orwell-quotes-header-min

Ерик Артър Блеър, както е истинското име на писателя, израства в Оксфордшър, макар че всъщност е роден в Индия, когато тя е част от Британската империя. На практика не помни нищо оттам, защото майка му се прибира в родината, когато бебето няма и година. Живеят нелошо, но въпреки това достатъчно бедно, че Ерик да няма пари за следване в университет. И ето че пъпната връв си казва своето, защото започва работа на територията на сегашен Мианмар. Точно тук, наблюдавайки начина, по който функционира империята, в него се заражда съпротива срещу всяка система и контрол. Тогава е едва на 19, в Англия се завръща след пет години, но е буквално на дъното. Известно време скита бездомно по улиците, преди да се захване с журналистика. Лека-полека си стъпва на краката и така интересът му към социалната справедливост расте. Решава се и на една кардинална стъпка, като участва в испанската гражданска война. 34-годишният тогава мъж е тежко ранен, при това във врата.

Болестите се залепят за него – и поради тази причина не участва и във Втората световна война. Туберколозата му по това време се влошава, а той започва работа в Би Би Си. Напуска, за да се посвети на една от най-известните си книги – „Фермата на животните”. Според мнозина неназованата империя в нея е Сталинова Русия.

Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила – така звучи мотото на „1984“

1984

Същото се твърди и за „1984”, която се превръща и във великолепна лебедова песен на писателя. Книгата излиза половин година преди смъртта му вследствие туберколозата, която го измъчва дълго. За романа е изписано много – и това, че изпреварва времето си, че е пророчески, че авторът е отгатнал много политически принципи, които времето безпощадно ще донесе…

Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила – това е мотото, под което идеологическата държава в книгата налага контрол. Много от темите и концепциите стават нарицателни и се дават за пример и днес.

Докато в творчеството си Оруел подсказва за своя собствен атеизъм, в реалния живот Ерик Артър Блеър е член на Англиканската църква. Участва в богослужения, като след смъртта му е отслужено и опело. Факт е обаче, че трупа най-много слава точно с политическите си прогнози по отношение на тоталитарните режими и тяхното функциониране в бъдеще. Затова е забраняван, но още повече четен. „1984” има какво да ни каже – дори 71 години след издаването си.

По материали от интернет: Краси Проданов

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

carlos

Почина Карлос Руис Сафон

„Всяка книга има душа – на човека, който я е написал, и на този, който …