Начало / Любопитно / Сто години отне съставянето на речник

Сто години отне съставянето на речник

Iraq: Akkadian cuneiform inscription relating the story of Sargon of Akkad (c. 23rd – 22nd century BCE)

Уникалният труд разгадава тайните на един от най-древните езици – асирийския.

Учените го смятат за мъртъв от близо 2000 години. Шепа ентусиасти в Чикаго обаче заложили живота и кариерите си в името на това да разгадаят докрай тайните на екзотичния днес език. Работа останала и за наследниците им в Института по ориенталски изследвания в местния университет.

За асирийския знаем, че се ражда като диалект на акадския език през ІІ хил. пр. н. е. Използва клинописното писмо. Преоткрит е през ХVІІІ в.

Значението на древния език е огромно, защото отразява живота в Месопотамия.

Смята се, че това е първата развита цивилизация в историята на човечеството. Клинописното писмо от своя страна пък е най-древното на света.

Речникът на асирийския език, издаден от Чикагския университет, е в цели 21 тома. Значителна част от него са коментарите върху предлагания материал. Съдържа повече от два милиона отделни статии.

Работата по забележителния труд започва през далечната 1921 г.

Включват се общо 90 учени от целия свят. Така е създадена уникална енциклопедия на език, който се развива във времена, познати например от Библията.

Речникът е разработен на базата на документи с правна, лекарска или пък научна насоченост, откривани в днешните Ирак, Сирия и Турция през годините. Учените са стъпили и на епически произведения, също на религиозни послания и дори на любовни писма.

594790-gallery1-wh35d

Това е чудо, коментира един от участниците в проекта, доктор Финкел.

„Можем да четем и изучаваме древните думи на поети, философи, магьосници и астрономи, все едно пишат на някой от съвременните езици.” Професор Рот, редактор на речника пък добавя: „Срещаме се със свят, който малко или повече ни е познат. И тогава хората са се замисляли над същите неща, както и ние днес. Терзаели ги междучовешките отношения, любовта, емоциите, жаждата за власт. Интересували са се от практически въпроси, например поливане и правилно използване на почвата.”

Клинописното писмо обаче било трудно за употреба. Пиктограмите се очертавали в глинени блокчета, които после се сушали на слънце или се печали в пещ. Още преди началото на новата ера езикът е забравен.

Днес езикът възкръсва благодарение на речника на Чикагския университет.

Изданието се продава свободно срещу 1995 долара, но може да се използва и свободно в интернет.

Прочетете още

226176_b

“Илюстровани митове и легенди на Китай” – ако обичате митологията

Историите са изпъстрени с драматични събития и вълшебни същества Покрай списъците с учебници и задължителни …