Начало / Интервюта / Амели Нотомб: След 12 пия шампанско

Амели Нотомб: След 12 пия шампанско

nothombpetronilleКато роман за приятелството между жените под знака на шампанското определя новия си роман „Петрония“ една от най-популярните съвременни белгийски писателки Амели Нотомб. В първото си интервю за българска медия – предаването „Денят започва с култура“ на БНТ – тя споделя, че в основата на наскоро излязлата и на български нова книга стои 20-годишното й приятелство с колежката й френска писателка Стефани Уше. Двете се срещат през 1997 г. и от тогава са близки, а част от близостта им е породена и от общата им любов към традиционната френска газирана напитка. „Опиянението от шампанско е много специално, то е елегантно, весело, кара те да бродиш из Париж, да пресичаш мостовете над Сена.“

Ето какво каза още за БНТ Нотомб, която остава вярна на навика си всяка година да радва читателите си с по един нов роман.

Какво знаете за България?

Много малко, само розите. Защото ги обожавам, а знам, че вашите рози са невероятни. Така че ми се иска да посетя България, известна като страната на розите. Чувала съм и за киселото мляко.

Героинята на „Петрония“ е действително съществуваща личност, нали?

Да, това е една близка моя приятелка и много добра френска писателка. Историята на „Петрония“ всъщност е за истинския живот на Стефани Уше (Stéphanie Hochet), с която се срещнахме през 1997 г. Тогава тя беше още съвсем млада и неизвестна.

Знам, че много обичате черен чай, но след като прочетох „Петрония“, ми се ще да ви попитам какво предпочитате – черен чай или шампанско, трезвеност или опиянение?

И двете. За да пиша, се нуждая от „сухо“ опиянение, а чаят ме вкарва в състояние на овладян транс. Но след 12 часа на обяд, като свърша да пиша, минавам на шампанско.

Затова ли сте посветили цяла книга на него?

Точно така. Опиянението от шампанско е много специално, то е елегантно, весело, кара те да бродиш из Париж, да пресичаш мостовете над Сена.

Но вашият роман е също така за приятелството.

За приятелството между жените под знака на шампанското. Защото това питие не трябва да се пие насаме, това би било ужасно депресиращо, а аз открих идеалната партньорка в лицето на Петрония.

Още ли сте приятелки?

Да, много големи.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

216752_b

За лицата на (не)любовта и последствията от проявленията им

Ралица МАРКОВА, Хеликон Витоша Да си призная с ръка на сърцето: не съм почитател на …