Начало / Интервюта / Амели Нотомб: След 12 пия шампанско

Амели Нотомб: След 12 пия шампанско

nothombpetronilleКато роман за приятелството между жените под знака на шампанското определя новия си роман „Петрония“ една от най-популярните съвременни белгийски писателки Амели Нотомб. В първото си интервю за българска медия – предаването „Денят започва с култура“ на БНТ – тя споделя, че в основата на наскоро излязлата и на български нова книга стои 20-годишното й приятелство с колежката й френска писателка Стефани Уше. Двете се срещат през 1997 г. и от тогава са близки, а част от близостта им е породена и от общата им любов към традиционната френска газирана напитка. „Опиянението от шампанско е много специално, то е елегантно, весело, кара те да бродиш из Париж, да пресичаш мостовете над Сена.“

Ето какво каза още за БНТ Нотомб, която остава вярна на навика си всяка година да радва читателите си с по един нов роман.

Какво знаете за България?

Много малко, само розите. Защото ги обожавам, а знам, че вашите рози са невероятни. Така че ми се иска да посетя България, известна като страната на розите. Чувала съм и за киселото мляко.

Героинята на „Петрония“ е действително съществуваща личност, нали?

Да, това е една близка моя приятелка и много добра френска писателка. Историята на „Петрония“ всъщност е за истинския живот на Стефани Уше (Stéphanie Hochet), с която се срещнахме през 1997 г. Тогава тя беше още съвсем млада и неизвестна.

Знам, че много обичате черен чай, но след като прочетох „Петрония“, ми се ще да ви попитам какво предпочитате – черен чай или шампанско, трезвеност или опиянение?

И двете. За да пиша, се нуждая от „сухо“ опиянение, а чаят ме вкарва в състояние на овладян транс. Но след 12 часа на обяд, като свърша да пиша, минавам на шампанско.

Затова ли сте посветили цяла книга на него?

Точно така. Опиянението от шампанско е много специално, то е елегантно, весело, кара те да бродиш из Париж, да пресичаш мостовете над Сена.

Но вашият роман е също така за приятелството.

За приятелството между жените под знака на шампанското. Защото това питие не трябва да се пие насаме, това би било ужасно депресиращо, а аз открих идеалната партньорка в лицето на Петрония.

Още ли сте приятелки?

Да, много големи.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

205104_b

Опиянена от „Петрония“

Ексцентричната белгийка Амели Нотомб бележи нов триумф с романа си „Петрония“. Така се нарича млада …