Начало / Ревюта / От купчинката с непрочетени: Среща със сладкодумната Амели Нотомб

От купчинката с непрочетени: Среща със сладкодумната Амели Нотомб

„Попитай сърцето” е за това как обичаме

ameli

Белгийската писателка по правило пленява с всичко написано – сигурно и заради културната амалгама, в която живее. Родена в Европа, тя прекарва детството си в страни като Япония, Китай, Бирма, Лаос… Пребивавала е и в Щатите.

Още от началото на кариерата си като писател през 1992Амели Нотомб поднася всяка година нова книга на читателите си. „Попитай сърцето” (издКолибри, превод Светла Лекарска, 128 стр.)  е тази от 2017-а, така че след нея Амели или Фабиен-Клер, както е истинското ѝ име, е написала още три.

Точно „Попитай сърцето” беше приета при излизането си като отговор на авторката срещу критиките, че често пише неизразително, скицирайки само повърхността на събитията и характерите. А тук още заглавието препраща към Алфред дьо Мюсе, обичания френски поет и драматург.

Иначе и „Попитай сърцето” започва по обичайния за Амели начин – с вихър от събития и чувства. Само дето историята бързо губи привидната си лекота и се спуска там, където човек трупа най-тежките осъзнавания и болки – в душата му.

Героите на Амели са от женски род – Мари, Диан, Оливия… И са все различни, сякаш от други светове. Но именно болката създава общото им битие.

Амели Нотомб задава важни за повечето от нас въпроси в „Попитай сърцето”. Кога поставяме себе си над другите? И способни ли сме да видим потребностите на хората, за които твърдим, че обичаме най-много?

amelie-nothomb_soif

А книгата учи да приемаме на първо място своите собствени тъмни емоции. Че е с характер, си личи по това как грабва… Заедно с това показва много добре защо Амели Нотомб е от най-четените френскоезични писатели днес. Пък и нали самата тя дяволито заявява: „Ако не пиша, ставам опасна за… себе си!

Споделено от Краси Проданов

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …